Κατώτερη των προσδοκιών η επίσκεψη Βαρθολομαίου!..

on .

BARTHOLOMAIOS MAKSIMOS 1 13 7 22

• Συνήθως, τέτοιες επισκέψεις και μάλιστα πολυήμερες σαν αυτή του Βαρθολομαίου, διαβάζεις στον Τύπο ότι «εστέφθησαν από απόλυτη επιτυχία»! Ίσως είναι η μοναδική, τόσο υψηλού επιπέδου επίσκεψη στα Ιωάννινα, αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη που θα μπορούσε κανείς να γράψει ή να διαβάσει ότι ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών!

Αν κάποιον ωφέλησε αυτή η περιοδεία Βαρθολομαίου, ήταν μόνο τον εμπνευστή της, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο και κατ’ επέκταση τους τοπικούς άρχοντες που είχαν την ευκαιρία να κάνουν… τσάμπα διαφήμιση και μάλιστα… «δι’ ευχών του Παναγιωτάτου»!

Όπως έχει γράψει, ορθώς, ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ - με την εγκυρότητα και τη σοβαρότητα που διακρίνει πάνω από μισό αιώνα τα γραπτά του - δεν προστατεύθηκε ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριάρχη σε κανένα επίπεδο! Ελάχιστος κόσμος, εν αντιθέσει με την υποδοχή επί μακαριστού Θεοκλήτου, πριν από 23 χρόνια, που χιλιάδες πιστοί είχαν βρεθεί σε πλατείες και δρόμους για να δουν τον Πατριάρχη και να πάρουν την ευχή του. 

Μάλιστα, ένα από τα πλέον μελανά σημεία της πολυήμερης επίσκεψης, ήταν η πραγματικά δύσκολη θέση στην οποία ήρθε ο Βαρθολομαίος, όταν ο Άγιος Ιωαννίνων μιλώντας για το δώρο - έκπληξη που του επεφύλαξε την μετέτρεψε σε οδυνηρή, λέγοντας ότι το ύφασμα της πατριαρχικής στολής έραψαν τα μικρά παιδιά της Ινδίας (!) αφήνοντας στον… αέρα μια αίσθηση αποδοχής της παιδικής εργασίας και των συνθηκών της. Ο Τύπος το επεσήμανε και το χαρακτήρισε με τίτλο… βαρύ, μιλώντας για φάουλ του κ. Μάξιμου!

Αίσθηση όμως κακή έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι δεν έγινε κάποια αναφορά στον μακαριστό Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρό Θεόκλητο, ο οποίος έχε στηρίξει σε πολύ δύσκολες εποχές το Πατριαρχείο και προσωπικά τον κ. Βαρθολομαίο. Μάλιστα, συνεντεύξεις της εποχής είχαν γίνει πρωτοσέλιδα και άπαντες οι Μητροπολίτες είχαν σχολιάσει τη γενναία στάση Θεοκλήτου. Αλλά και η ομιλία του στη θρονική εορτή του Πατριάρχη το 2007 χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για ιεράρχη με κύρος, σπουδαία εκκλησιαστική προσωπικότητα με ανάστημα και εγνωσμένη μα και μοναδική αντίληψη των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Θα μπορούσε να κάνει ένα τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Θεοκλήτου που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, όμως δεν έγινε, τίποτε από αυτά!..

Τέλος, δεν είναι λίγοι όσοι διερωτώνται γιατί ο Άγιος Παϊσιος δεν τιμήθηκε μεγαλοπρεπώς με Πατριαρχική παρουσία στην Κόνιτσα, όπως δηλαδή στα Ιωάννινα. Εκεί είναι ο τόπος που έφτασε με την οικογένειά του κυνηγημένος από τους Τούρκους, εκεί μεγάλωσε, εκεί είναι το σπίτι του, εκεί μόνασε μέχρι να φύγει για το Άγιος Όρος. Θα μπορούσε παράλληλα να στηριχθεί και αυτός ο πολύπαθος ακριτικός Δήμος της Ηπείρου…

Α.Ν.Ζ.

(συνδρομητής του «Π.Λ.» 

από το 1993)

Από το Μέτσοβο ο Βαρθολομαίος αποχαιρέτησε τα Γιάννενα

• Με την τελευταία επίσκεψη -εκτός του επισήμου προγράμματος της Μητρόπολης Ιωαννίνων, αλλά εντυπωσιακή ως προς την υποδοχή και τη συμμετοχή κόσμου- στο Μέτσοβο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ολοκλήρωσε την πενθήμερη παραμονή του στα Γιάννενα και χθες βράδυ αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. 

Η υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου έγινε στην κεντρική πλατεία από έφιππους νεαρούς Μετσοβίτες και γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές στολές, που  τον συνόδευσαν  στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Τον καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε με το οφίτσιο του «Άρχοντα Ιερομνήμονος», τον Ομότιμο Καθηγητή Θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιχάλη Τρίτο. 

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του αναχώρησε για τα Γιάννενα, από τα οποία συνέχισε το ταξίδι του για την Κωνσταντινούπολη.