«Όχι» σε μία… κατασκευασμένη σε εργαστήριο βλάχικη γλώσσα!

on .

BLAXOI ANTAMOMA NAOYSA 13 7 22

• Ένα ξεκάθαρο και απολύτως σαφές μήνυμα απόρριψης κάθε απόπειρας δημιουργίας μίας «κατασκευασμένης», όπως τη χαρακτήρισε, βλάχικης γλώσσας που εξυπηρετεί μόνο τη ρουμάνικη προπαγάνδα έστειλε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας από τη Νάουσα.

Στο πλαίσιο του 36ου Ανταμώματος των Βλάχων που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωσή τους, ο κ. Μαγειρίας ξεκαθάρισε ότι η

Ομοσπονδία είναι αντίθετη σε κάθε τέτοια πρακτική, τονίζοντας πως οι Έλληνες Βλάχοι έχουν μία και μόνο πατρίδα και δεν ετεροκαθορίζονται. 

Το Αντάμωμα

Το φετινό 36ο Αντάμωμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων έλαβε χώρα στη Νάουσα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της πόλης από τους Τούρκους.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την περασμένη Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας όπου πλήθος πολιτών παραβρέθηκε στα εγκαίνια έκθεσης παλαιών φωτογραφιών με σκηνές από τον βίο των Βλάχων της περιοχής και παρακολούθησε το πρόγραμμα που τη συνόδευσε.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του οικοδεσπότη Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Αρχοντούλα Τζιμουλίκου και ακολούθησε ο πρόεδρος της Πανελλ. Ομοσπονδίας Βλάχων Μιχ. Μαγειρίας. Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας, ο Δήμαρχος της Νάουσας Νικόλαος Καρανικόλας και φιλοξενούμενοι εκπρόσωποι Συλλόγων Βλάχων της Διασποράς.

Τιμήθηκαν οι ηρωίδες

Το Σάββατο το πρωί υπό βροχή, σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας σε μια συγκινητική τελετή στον καταρράκτη της Αράπιτσας τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τις 13 ηρωίδες Γυναίκες που θυσιάστηκαν με τα παιδιά τους για να μην πέσουν ζωντανές στα χέρια των Οθωμανών και κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Νάουσας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολ/κών Συλλόγων, του Λαογραφικού Συλλόγου Νάουσας και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Μοναστήρι. 

Λόγω βροχής οι επόμενες εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. 

Το μήνυμα Μαγειρία

Ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Πανελλ. Ομοσπονδίας Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη θερμά τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας και ιδιαίτερα την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άρτια διοργάνωση, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΠΟΠΣΒ για τα βλάχικα και την προπαγάνδα που αναπτύσσεται γύρω από την καταγωγή των Βλάχων.

Περιθώρια για… παρερμηνείες δεν άφησε ξεκαθαρίζοντας πως η Ομοσπονδία «είναι αντίθετη στην ομογενοποίηση – τυποποίηση και ουσιαστικά δημιουργία μιας νέας γλώσσας, μιας βλάχικης γλώσσας κατασκευασμένης σε Εργαστήριο,  αυτό  που θέλουν τα μακεδοναρμανικά κελεύσματα από το Βουκουρέστι της  Ρουμανίας  για επινόηση και κατασκευή «κοινής βλάχικης γλώσσας και έθνους»  η οποία ουσιαστικά δεν έχει σχέση ούτε με την ιστορική αλλά και ούτε με τη ζώσα σημερινή πραγματικότητα των βλάχικων». 

Καταλήγοντας, ο κ. Μαγειρίας τόνισε τα εξής χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Έλληνες Βλάχοι δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε ούτε ετεροκαθοριζόμαστε. Είμαστε νοικοκυραίοι στη μία και μοναδική μας πατρίδα, στην Ελλάδα. Την ταυτότητά μας την όρισαν ο τόπος, οι αγώνες των προγόνων για τη λευτεριά και την προκοπή του. Προκοπή και λευτεριά που είναι και δική μας. Αυτός είναι ο δικός μας νόμος, άγραφος και αιώνιος». 

Οι χαιρετισμοί

Κατά τα άλλα, ο Δήμαρχος Νάουσας ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την επιλογή της πόλης για το Αντάμωμα του 2022, ενώ η Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας, καλωσόρισε όσους ήρθαν από μακριά. Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος, επαίνεσε την εκδήλωση - θεσμό του Ανταμώματος των Βλάχων και την απόφαση για φέτος να γίνει στην Νάουσα, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πόσο συνυφασμένη είναι η πορεία των Βλάχων με την ιστορία και γενικά την πορεία του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες και στα εύκολα και στα δύσκολα. Τέλος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μετέφερε τον χαιρετισμό από την Ήπειρο και την πατρίδα του, το Μέτσοβο, πατρίδα πολλών Φιλικών και μεγάλων αγωνιστών του 1821, όπως ο Δημήτριος Ύπατρος που χάθηκε στην Νάουσα.

Μετά τη λήξη των χαιρετισμών απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες. Στη συνέχεια Βλάχοι χορευτές απ’ όλη την Ελλάδα χόρεψαν στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. 

Και ο Μεγάλος Χορός

Την Κυριακή το πρωί, τέλος, αφού έγινε εκκλησιασμός στον Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, τα μέλη των Συλλόγων, οι χορευτές και όσοι είχαν έρθει για το Αντάμωμα διασχίζοντας την πόλη με την Σημαία της Ομοσπονδίας Βλάχων στην αρχή της πορείας, κατευθύνθηκαν στο Δημοτικό Πάρκο όπου κατά το έθιμο όλοι μαζί ξεκίνησαν τον Μεγάλο Χορό «Κόρλου Μάρε», με τον οποίο έκλεισαν οι εκδηλώσεις του 36ου Ανταμώματος.