Επίκεντρο εκδηλώσεων για τον Άγιο Παΐσιο η Μονή Στομίου και το πατρικό του σπίτι

on .

TASOYLAS AGIA BARBARA KONITSAS 11 7 22

• Μετά 28 χρόνια από την κοίμησή του το αγιαστικό άρωμα του οσίου Παϊσίου πλημμυρίζει την Κόνιτσα, τη δεύτερη πατρίδα του (μετά τον ξεριζωμό της οικογένειάς του από τη Μικρασία), κατά τον τριήμερο λαμπρό εορτασμό της μνήμης του.

Ενώ κορυφώνονται οι εκδηλώσεις σήμερα Τρίτη με πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον προσκυνηματικό ναό του Αγίου Κοσμά, χθες το απόγευμα, παρουσία πλήθους προσκυνητών και του υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου και Κονίτσης Ανδρέου, προς το τέλος του οποίου λιτανεύτηκε η εικόνα του οσίου Παϊσίου  προς την πατρική του οικία του Γέροντα και αντίστροφα.

Χθες το πρωί τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία στο ομώνυμο παρεκκλήσι της Μονής Στομίου, όπου ο Άγιος μόνασε και την ανακαίνισε, για να συνεχίζει τα αναστηλωτικά έργα ο σημερινός, ταπεινός και ασκητικός κι αυτός ηγούμενος, π. Κοσμάς Σιώζος. Οι προσκυνητές, που ανέβηκαν μέχρι εκεί πεζοπορώντας, ξεναγήθηκαν στο κελί του οσίου Παϊσίου, που αποτελεί και αυτό ένα τεκμήριο ότι υπήρξε άγρυπνος και ακούραστος και συνεπής ακόλουθος του Χριστού, γι' αυτό και ήταν πλήθος οι θείες εμπειρίες του. 

Το απόγευμα της Κυριακής εψάλη Παράκληση στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου κατέφευγε συχνά, παιδάκι και έφηβος ο Όσιος και του αποκαλύφθηκε, όπως ο ίδιος διηγήθηκε, ο Χριστός. Ανάμεσα στους πιστούς, που παρακολούθησαν την παράκληση, ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας. Εξάλλου από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής ήταν ανοιχτό και ξεναγούνταν οι πιστοί στο πατρικό σπίτι του οσίου Παϊσίου, που έχει μετατραπεί σε εκκλησιαστικό μουσείο και φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενά του και εικόνες του.

Η.Μ.