Εκδηλώσεις μνήμης για τα 200 χρόνια από τη Μάχη του Πέτα

on .

filellinia 143

• Με τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 200ων χρόνων από τη «Μάχη του Πέτα», κορυφώθηκαν την Κυριακή το βράδυ, οι εφετινές επετειακές -  εορταστικές εκδηλώσεις «Φιλελλήνια 2022».

Χαιρετισμό απεύθυναν η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Χρήστος Ντακαλέτσης και ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα Artur Lompart, ενώ βασικός ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, πρόεδρος της Εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Κόμης Paul Normann, απόγονος του μεγάλου φιλέλληνα, στρατηγού Karl Friedrich Lebrecht von Normann, αρχηγού του Ελληνικού Τακτικού Στρατού το 1822.

Ιδιαίτερο τόνο στη βραδιά έδωσε η χορωδία Dresdner Kreuzchor, μια χορωδία που διεύθυνε στο παρελθόν ο Γερμανός φιλέλληνας μουσουργός, Johann Daniel Elster ο οποίος συμμετείχε στη μάχη του Πέτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με το διεθνές μετάλλιο Lord Byron τιμήθηκαν ο Κόμης Paul Normann και ο μαέστρος της χορωδίας της Δρέσδης Roderich Kreile.

Επίσης, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο Πέτα, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον μαθητικό διαγωνισμό, ο οποίος αφορούσε στη μάχη του Πέτα, ένας διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.