Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα Ιωαννίνων αποχαιρέτισε τον Απ. Παπαϊωάννου

on .

PAPAIOANNOY APOSTOLOS

• Στη φιλόξενη γη του όμορφου Δολού Πωγωνίου αναπαύεται από χθες ο ομ. Καθηγητής του Πανεπ. Ιωαννίνων Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 77 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στην ακαδημαϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, αλλά και το ακριτικό Πωγώνι που πάντα είχε μέσα στην καρδιά του.
Στην τελευταία του κατοικία, τον συνόδευσαν χθες σε κλίμα συγκίνησης, εκτός από την οικογένειά του, φίλοι, συνάδελφοί του, αλλά και Πωγωνήσιοι. Στην εξόδιο ακολουθία που έγινε στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Δολού, το «παρών» έδωσαν ο νυν Πρύτανης Τριαντ. Αλμπάνης και δυο ακόμη πρώην Πρυτάνεις, ο Γ. Καψάλης και ο Χρ. Μασσαλάς, οι οποίοι μίλησαν με θερμά λόγια για την προσφορά του εκλιπόντα καθηγητή.
Ο Λάκης Παπαϊωάννου, ένας προοδευτικός άνθρωπος με ενεργή συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος επί σειρά ετών, ενώ υπήρξε ο πρωτεργάτης της ίδρυσης του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου στο Δήμο Πωγωνίου, που λειτουργεί από το 2013 στο Δελβινάκι.
Ψηφίσματα
- Σε ψήφισμα του Παιδαγωγικού Τμήματος, η Πρόεδρός του Αικατερίνη Πλακίτση, αναφέρεται με θερμά λόγια στον αείμνηστο καθηγητή κάνοντας λόγο για έναν αγαπητό δάσκαλο που διακρινόταν για την προσωπικότητά του και το δημοκρατικό ήθος που «έδωσε με γενναιοδωρία πολλές ευκαιρίες σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς να μυηθούν στην ιστορία της εκπαίδευσης και την ιστορία της τυπογραφίας και της ελευθερίας του λόγου». Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομά του σε αίθουσα του Τμήματος.
- Ψήφισμα εξέδωσε και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, στο οποίο ο Πρύτανης Τρ. Αλμπάνης εξήρε την πνευματική προσωπικότητα του εκλιπόντος, το εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος, τη μεγάλη προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το δημοκρατικό ήθος και την αντιδικτατορική δράση του.
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις
- Τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου, εξέφρασαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης και η Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι: «Ο Απόστολος Παπαϊωάννου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Πωγωνίου εδραιώνοντας ένα νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας στο ακριτικό Δελβινάκι που έδωσε την ευκαιρία στους δημότες κι όχι μόνο, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις και να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους».
- Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, αναφέροντας ότι: «Ο Λάκης υπήρξε βαθιά δημοκράτης με αγώνες και αντιδικτατορική δράση. Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ερευνητής και σημαντικός ακαδημαϊκός. Υπήρξε ένας πολύτιμος φίλος. Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
- Τη θλίψη του για τον θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου, που κατά το παρελθόν υπήρξε καθηγητής και στο Λύκειο Κόνιτσας, εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, εκφράζοντας συλλυπητήρια στους οικείους του.
- Τα συλλυπητήριά του εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα ακαδημαϊκό δάσκαλο με εξαίρετο ήθος και έντιμο αγωνιστή με πολυσήμαντη προσφορά. «Ταγμένος στα ιδανικά της Αριστεράς δήλωσε "παρών" στο προσκλητήριο της δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς με την αντιδικτατορική δράση του, κάτι που πλήρωσε με στρατοδικεία και φυλάκιση. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονταν η σεμνότητα του αγωνιστή, η ανιδιοτέλεια του αριστερού, η αφοσίωση στη δημοκρατία…», αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.