Η Γενοκτονία των Μικρασιατών «ζωντανή» ακόμα στις μνήμες!

on .

MIKRASIATES EKDHLOSH OIKONOMOY 2 19 9 21

• Παρά τον έναν περίπου αιώνα που έχει μεσολαβήσει, οι μνήμες της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Πόντο και τη Μικρά Ασία παραμένουν ζωντανές και στα Γιάννενα, στις παρυφές των οποίων «φώλιασαν» εκατοντάδες προσφυγικές οικογένειες φτιάχνοντας νέες κοινότητες που στο πέρασμα του χρόνου άκμασαν.
Οι απόγονοι εκείνων των πρώτων προσφύγων τίμησαν την Κυριακή με εκδηλώσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της εποχής μας, τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1922. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ζωντανές οι μνήμες!
Μία μόλις δεκαετία είχε περάσει από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό όταν στο Λεκανοπέδιο κατέφθασαν, μέσα στον χειμώνα, εκατοντάδες πρόσφυγες διωγμένοι από την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο, αναζητώντας στέγη, τροφή, δουλειά, και μία καλύτερη μοίρα. Σε πρώτη φάση 141 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή και ακολούθως στη Μπάφρα και τη Νεοκαισάρεια, βάζοντας τις βάσεις των οικισμών που ξέρουμε σήμερα και οικοδομώντας μία νέα ζωή.
Οι δεκαετίες πέρασαν, όμως οι μνήμες της τραγωδίας εκείνης, της Γενοκτονίας, έμειναν ζωντανές στις καρδιές των απογόνων των πρώτων προσφύγων, όπως ζωντανά διατηρούν επίσης τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των παππούδων τους.

Ο Λευτ. Οικονόμου
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ως εκπρόσωπος στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, συμμετείχε στη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Κατά το χαιρετισμό του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, ο κ. Οικονόμου μετέφερε ως άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόνιτσα μαζί με Μικρασιάτες, το εξής μήνυμα. «Εδώ στην Ανατολή και τις γύρω περιοχές, σε ολόκληρη την Ήπειρο και την πρωτεύουσα, τα Γιάννενα, Έλληνες έχτισαν μια νέα ζωή, έστησαν νοικοκυριά, μεγάλωσαν οικογένειες, τόλμησαν και πίστεψαν σε νέα όνειρα. Η μοίρα των Ελλήνων είναι να είναι και να μένουν νικητές, να στέκουν όρθιοι και στις στιγμές δόξας και στις στιγμές θρήνου της Ιστορίας τους».
Όπως πρόσθεσε ο Υφυπουργός, «ο κοσμοπολιτισμός των Ελλήνων που δέσποζε και δεσπόζει στα Γιάννενα είναι ένα μήνυμα ανθρωπισμού και πολιτισμού σε έναν κόσμο αμετανόητα βάρβαρο, απειλητικό και σοβινιστικό. Οι γενοκτονίες δε φοβίζουν τους Έλληνες. Θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε, να χτίζουμε, να προκόβουμε. Θα μείνουμε όρθιοι στη γη μας, ευχόμενοι στα παιδιά μας να μην ξεχάσουν αλλά και να προχωρήσουν μπροστά».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκ μέρους της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου η Αναστασία Παπάζογλου διάβασε ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από το βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου «Οι νεκροί περιμένουν», το οποίο αναφέρεται στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι παρουσίες
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης και κατέθεσαν στεφάνια ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δούβαλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλης Μουσελίμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σιαράβας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταύρος Νικολόπουλος και εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, σωματείων και ενώσεων Ανατολής, Μπάφρας και Νεοκαισάρειας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ