Διήμερες ακολουθίες στην ιστορική Μονή της Μίχλας

on .

MONH MIXLAS

• H ιστορική Μονή της Μίχλας, στον ομώνυμο συνοικισμό του χωριού Πέντε Εκκλησιών (Οσδίνα), που ο ναός της είναι αφιερωμένος στη Γέννηση της Θεοτόκου πανηγύρισε το προηγούμενο διήμερο.
Οι κάτοικοι των Πέντε Εκκλησιών διατηρούν και συντηρούν τη Μονή σε άριστη κατάσταση, καθώς το θεωρούν χρέος τους να κρατήσουν ζωντανό ένα μνημείο της περιοχής, αλλά και έχουν διαμορφώσει με μεράκι τον περιβάλλοντα χώρο.
Η Μονή ανακαινίστηκε το 2015 με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου στη μνήμη του αείμνηστου διακεκριμένου χειρουργού και ανθρώπου Χαράλαμπου Μπάτση, από τις Πέντε Εκκλησιές, που, ως περιφερειακός σύμβουλος, είχε ζητήσει χρήματα για τον αγαπημένο του ιερό τόπο.
Ο δρόμος προς το Μοναστήρι είναι πλέον βατός, ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του, τσιμεντροστρωμένος σε λίγα σημεία, ενώ απομένει να ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί ένα χωμάτινο κομμάτι, που έχει απομείνει.
Στο κήρυγμά του, κατά τον Εσπερινό, ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, αφού ευχαρίστησε τον εφημέριο των Πέντε Εκκλησιών π. Γρηγόριο Χρήστου για την πρόθυμη φιλοξενία του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ατενίζοντας τη σεπτή μορφή της Παναγίας, χαμηλώνουμε ευλαβικά το βλέμμα και συλλογιζόμαστε ότι χωρίς αυτή αδυνατούμε να πορευτούμε. Μπορεί άλλωστε ένα παιδί να αποχωριστεί τη μητέρα του; Και αν το κάνει, τι ζωή είναι αυτή. Έτσι κι εμείς έχουμε ανάγκη τη θερμή της αγάπη και στοργή και τη μητρική της αγκαλιά».
Η Μονή Γενεθλίων Θεοτόκου Μίχλας, ή αλλιώς η «Παναγιά στη Μίχλα» (αποκαλείται και Παναγία της Λαμποβήστρας επειδή εορτάζει τις μέρες, που γίνεται η εμποροπανήγυρη της Παραμυθιάς -ο Λάμποβος-), βρίσκεται πάνω σε λόφο του βουνού «Μίχλα» των Πέντε Εκκλησιών (παλαιά Οσδίνα).
Το καθολικό οικοδομήθηκε το 1845 πάνω σε παλαιότερα θεμέλια ερημοκκλησιάς και είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Παναγίας της Λαμποβήθρας που λατρεύεται και στη Θεσπρωτία.
Ο ναός έχει δεχτεί μεταγενέστερες επεμβάσεις. Πάνω από την είσοδο του δυτικού τοίχου σώζεται επιγραφή σε ελλειψοειδές περίγραμμα, σύμφωνα με την οποία τοιχογραφήθηκε το 1890. Οι εικόνες του τέμπλου έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο Πέτρο Γεωργιάδη στα μέσα του 19ου αι., με έξοδα του ηγουμένου της μονής Λεοντίου. Σήμερα η Μονή φροντίζεται με πολύ ενδιαφέρον και ευσυνειδησία από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο των Πέντε Εκκλησιών.
H. M.