Μία φωτογραφική περιήγηση στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου

on .

GKANH EKTHESH

• Με τη φράση του ιστορικού Ιωάννη Λαμπρίδη «Δοβρά, χωρίον το πάντων ολβιώτερον», με την οποία φράση περιέγραψε την οικονομική ανάπτυξη του χωριού αυτού τον 19ο αιώνα, το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» παρουσιάζει στο κοινό των Ιωαννίνων μια φωτογραφική περιήγηση στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου πριν από την καταστροφή τους από τους Ναζί Γερμανούς τον Ιούλιο του 1943. Την έκθεση, που ανοίγει σήμερα, Τετάρτη, επιμελήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων, ενός σωματείου που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ζαγορίου από το 1979.
Η Δοβρά, που το 1928 μετονομάστηκε σε «Ασπράγγελοι», ανήκει στα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. στις νότιες πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Ο μικρός αρχικά αγροτικός οικισμός εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό, στις αρχές του 18ου αιώνα, με διαδοχικές συνενώσεις με μικρότερους οικισμούς που βρίσκονταν στα πέριξ του. Οι κάτοικοι επιδόθηκαν από νωρίς στο εμπόριο οδηγώντας το χωριό σε μια αξιοθαύμαστη οικονομική άνοδο, η οποία εκτείνεται από τα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και χτίζεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1778) μέχρι και τις παραμονές του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όπου παρατηρείται αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα ανέγερσης μεγαλοπρεπών οικιών. Ως χώροι υποδοχής των δοβριανιτών εμπόρων σημειώνονται μεταξύ άλλων η Βλαχία, η Μπογδανία, η Βουλγαρία, η Μακεδονία, η Θράκη, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Αθήνα, το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και η Αμερική.
Πτυχές της οικονομικής αυτής ανόδου και της παράλληλης κοινωνικής εξέλιξης προσπαθεί να προσεγγίσει η νέα έκθεση, μέσα από ογδόντα περίπου φωτογραφίες, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Οι φωτογραφίες χωρίζονται σε θεματικές ενότητες που αποτυπώνουν την Ιερά Μονή Ασπραγγέλων, τον οικιστικό ιστό του χωριού με τις πετρόκτιστες ιδιωτικές οικίες και δημόσια κτήρια όπως το Σχολείο και τους ναούς, κοινωνικές εκδηλώσεις, στιγμιότυπα καθημερινής ζωής, οικογενειακές φωτογραφίες, πορτραίτα κ.ά. Μεταξύ των φωτογραφιών της Έκθεσης συγκαταλέγονται και ορισμένες καταξιωμένων φωτογράφων όπως του Σπύρου Μελετζή, της Νέλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (Nelly’s), της Έλλης Παπαδημητρίου και του γιαννιώτη Απόστολου Βερτόδουλου.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 29 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. έως 2 μ.μ.. Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6 έως 9 μ.μ...

«Με αυτούς οδηγούς...»
Συνεχίζεται στο Ίδρυμα Γκανή η παρουσίαση της έκθεσης Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής προσωπογραφιών Ηπειρωτών Ευεργετών και Λογίων με τίτλο «Με αυτούς Οδηγούς, προχωράμε…». Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. έως 2 μ.μ.. Κάθε Τετάρτη απόγευμα: 6 έως 9 μ.μ..