Επιτυχημένο το αφιέρωμα της «επέκεινα χώρα» για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία

on .

elath

• Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τετραήμερη δράση της «επέκεινα χώρα» με τίτλο «Ζαγόρι 2021», η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, με σκοπό να αποτελέσει ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.

Η δράση εντασσόταν στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις ήταν οι εξής:

- Την Παρασκευή 20 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία των Άνω Πεδινών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανωσουδενιωτών εκδήλωση αφιερωμένη στον «Νεοελληνικό Διαφωτισμό και στον λόγιο Νεόφυτο Δούκα». Ομιλητής ήταν ο κ. Αριστοφάνης Ζαμπακίδης, καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

- Το Σάββατο 21 Αυγούστου στο θέατρο Αλώνι στην Άνω Βίτσα, εκδήλωση με καλεσμένο ομιλητή τον Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με θέμα «Η επανάσταση του 1821, γιατί μας αφορά».

- Την Κυριακή 22 Αυγούστου στην Ελάτη Ζαγορίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελάτης, εκδήλωση με ομιλίες της ιστορικού Μαργαρίτας Δημητριάδου με θέμα «η πολυσχιδής προσωπικότητα του Εσάτ πασά», καθώς και του ραδιοφωνικού παραγωγού πολιτισμολόγου και Διευθυντού της ΕΡΤ Ιωαννίνων Παναγιώτη Τζόκα με θέμα «η επανάσταση του 1821 και το Δημοτικό Τραγούδι».

- Η δράση «Ζαγόρι 2021» διανθίστηκε με επισκέψεις σε μνημεία και περιπατητικές διαδρομές σε χωριά του Ζαγορίου, ενώ ολοκληρώθηκε με την διάβαση του Βίκου στις 23 Αυγούστου.

Με ανακοίνωσή της η «επέκεινα χώρα» θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε για την πραγματοποίηση της δράσης «Ζαγόρι 2021».