Οι φοιτητές ανέλαβαν ενεργό ρόλο στον διάλογο για τις Βιοεπιστήμες

on .

bio

Περισσότεροι από 800 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο 4ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Βιοεπιστημόνων, το οποίο πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Συνέδριο, χορηγός επικοινωνίας του οποίου ήταν ο «Π.Λ.», αποτελεί μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία φοιτητών και φοιτητριών με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τη Βιολογία και τη συλλογική αναζήτηση της γνώσης και έχει εξελιχθεί σε έναν πανελλήνιο θεσμό υπό την αιγίδα πανεπιστημιακών τμημάτων Βιολογίας και Βιοεπιστημών από όλη τη χώρα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του, αποτελούμενη από 60 φοιτητές και φοιτήτριες από πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα μέσα από μια πολύμηνη, απαιτητική διαδικασία σχεδιασμού και συνεργασίας ανέλαβε πρωτοβουλίες, διαχειρίστηκε πραγματικές συνθήκες πίεσης και καλλιέργησε δεξιότητες στρατηγικού σχεδιασμού και ομαδικής λειτουργίας, δημιουργικότητας και επιστημονικής επικοινωνίας. Στόχος της η διαμόρφωση ενός ανοιχτού, συμμετοχικού επιστημονικού περιβάλλοντος, όπου οι φοιτητές δεν παραμένουν ακροατές αλλά αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία: παρουσιάζουν ερευνητικές εργασίες, θέτουν ερωτήματα, συμμετέχουν σε ουσιαστικό επιστημονικό διάλογο και αναπτύσσουν δεξιότητες που εκτείνονται πέρα από τα όρια του τυπικού προγράμματος σπουδών. 

 Οι θεματικές

Θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η τριλογία του ευ ζην: νους, ψυχή & σώμα». Το πρόγραμμα περιλάμβανε οκτώ στρογγυλές τράπεζες, 13 εξειδικευμένα workshops και την παρουσίαση 30 φοιτητικών εργασιών (προφορικών και αναρτημένων), ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από 40 προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες. Οι θεματικές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης βιοεπιστημονικής έρευνας, από τη βιοϊατρική και τις νευροεπιστήμες έως τη σύνδεση περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, αναδεικνύοντας τη διασύνδεση της επιστήμης με κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας. Το τριήμερο πλαισιώθηκε επίσης από ένα επιστημονικό soirée με ζωντανή μουσική, παρουσιάσεις πόστερ και ευκαιρίες για δικτύωση, τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα «Το τανγκό των συναισθημάτων» και τους τελικούς της Ολυμπιάδας Βιολογικής Γνώσης και του Διαγωνισμού Επικοινωνίας της Επιστήμης «ΑΚΜΟΝΑ» που διεξήχθησαν ενώπιον του κοινού.

Η ομάδα του πραγματοποίησε επίσης δράση στα πλαίσια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τον Εγκέφαλο σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ημέρα περιλάμβανε φιλοξενία 20 σχολικών ομάδων και πάνω από 500 μαθητών, θεατρικό δρώμενο και στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στη μνήμη, την ψυχική υγεία και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναδεικνύοντας τη σημασία της επιστημονικής εξωστρέφειας και της διάχυσης της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Μοριακός Βιολόγος, Συντονιστής, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, «το Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Βιοεπιστημόνων δεν αποτελεί απλώς ένα επιστημονικό γεγονός, αλλά μια ζωντανή απόδειξη ότι οι φοιτητές μπορούν να συνδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνεται και βιώνεται η επιστήμη. Σε ένα περιβάλλον προκλήσεων και αβεβαιότητας, επιλέγουν να δημιουργούν ευκαιρίες, να συνεργάζονται και να συμμετέχουν ενεργά στην επιστημονική κοινότητα». 

OSDEL DIGITAL STATIC BANNERS 900x300