Γιατί καθυστερούν οι πρωτοβουλίες ανάδειξης του ιστορικού Σουλίου;
Την αναγκαιότητα ανάδειξης του Σουλίου, ως τόπου Ιστορικής μνήμης, αλλά και της αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά η Αδελφότητα «Το Ηρωικό Σούλι» με νέο υπόμνημά της προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα, αλλά και τις τοπικές αρχές.
Ανάλογο υπόμνημα είχε καταθέσει και τον Απρίλιο του 2017, χωρίς ωστόσο να έχει αναληφθεί κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία, πέραν της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου. Γι’ αυτό και επανέρχεται τώρα, ζητώντας από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να δρομολογηθούν, επιτέλους οι απαραίτητες λύσεις. Διαφορετικά -όπως τονίζει- τα Σουλιωτοχώρια σε λίγα χρόνια θα αφανιστούν και μαζί μ’ αυτά και η Ιστορία τους!
Η ανάδειξη του Σουλίου, ως τόπου Ιστορικής μνήμης, όπως τονίζεται στο υπόμνημα προϋποθέτει, μεταξύ άλλων:
- Τη βελτίωση του οδικού δικτύου διασύνδεσης του Σουλίου τόσο με τα κέντρα της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, όσο και με τα υπόλοιπα Σουλιωτοχώρια…
- Την προστασία και ανάδειξη των Ιστορικών μνημείων που συνδέονται με την Ιστορία του τόπου (Κούγκι, Βουλευτήριο, οικίες εμβληματικών ηγετών, κάστρο Κιάφας, πηγάδι, εκκλησίες, σχολεία, νερόμυλοι κ.α.)…
- Τη δημιουργία και λειτουργία Ιστορικού και Λαογραφικού μουσείου στο Σούλι, εύκολα προσβάσιμου με παράλληλη έκδοση οδηγού (GUIDE) και ανάλογη προβολή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
- Την ανάληψη πρωτοβουλιών, από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Επιστημονικές Ενώσεις, μελετητές ή άλλους Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς, για την οργάνωση, ανάθεση και διενέργεια ιστορικών ερευνών και μελετών, σχετικών με τη συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία της Σουλιώτικης κοινωνίας, την ύπαρξη τυπικών και άτυπων θεσμών που τη στήριξαν και την έκαναν ανθεκτική και αποτελεσματική…
-Την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του Κάστρου της Κιάφας, καθώς, και του Μύλου Σουλίου, που απειλούνται με κατάρρευση, αν και αποτελούν Ιστορικά Μνημεία και Τουριστικά Αξιοθέατα, ενώ απαιτούνται επιπλέον άμεσες ενέργειες για την ανάδειξη μετά από συντήρηση και ανακατασκευή πηγαδιών του Σουλίου και της Κιάφας.
- Την ανάδειξη και συντήρηση των παλαιών Σουλιώτικων μονοπατιών…
-Την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, για τους ήδη μόνιμους κατοίκους αλλά και όσους θα επιθυμούσαν μελλοντικά να επιλέξουν ως τόπο μόνιμης κατοικίας το Σούλι.
- Την απαγόρευση χορήγησης αδειών για ανεμογεννήτριες & φωτοβολταϊκά, τουλάχιστον μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το χωροταξικό που θα δίνει μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες και τα βοσκοτόπια.
- Η στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας και συγκεκριμένα της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας και της παραγωγής βοτάνων (τσάι, ρίγανη, θυμάρι κ.ά.)…