Επετειακή εκδήλωση στο Μονοδένδρι για το Ίδρυμα της Ριζαρείου Σχολής

on .

RIZAREIOS

Επετειακή εκδήλωση για τα 180 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής θα λάβει χώρα το Σάββατο, 13 Ιουλίου στο Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου.

Το Ριζάρειο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές του Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης, ενώ η Χειροτεχνική του Σχολή έχει ως αποστολή την εκπαιδευτική, πολιτιστική καθώς και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής του Ζαγορίου, μέσω της διατήρησης και της διάδοσης των παραδοσιακών τεχνών που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν. Μάλιστα, η Σχολή αναβαθμίζεται σε «Σ.Α.Ε.Κ Παραδοσιακής Χειροτεχνίας και Υφαντικής», παρέχοντας στις νέες και τους νέους μας επαγγελματική κατάρτιση και καινοτομία. 

Στην επικείμενη εκδήλωση θα φωτιστεί η πολυσχιδής δράση του Ιδρύματος στο πέρασμα των χρόνων, η σημασία και αξία της ευεργεσίας, που αποτελούσε όραμα των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη καθώς και η  διαρκής συμβολή του στην πνευματική, εκκλησιαστική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ριζαρείου Σχολής, «το Μονοδένδρι, ζωντανό «κύτταρο» των Ζαγοροχωρίων, έχει αναδειχθεί την τελευταία 30ετία σε σημαντικό βραχίονα πολιτιστικού τουρισμού ολόκληρης της Ηπείρου και με τη συμβολή της Χειροτεχνικής Σχολής αποτελεί σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Μετά, δε, και την ένταξη  της περιοχής στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, η πρόκληση αλλά και η ευθύνη για τη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής κληρονομιάς και η μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές, γίνονται ακόμα μεγαλύτερες».