Αφήνουν την πινελιά τους στο Ηπειρώτικο τραγούδι!

on .

KARAPETSHS STEFANOS EHM 11 6 24

Συναυλία παραδοσιακής Ηπειρώτικης μουσικής πραγματοποιεί το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής αύριο, Πέμπτη, ώρα 20.30 στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.. Στη συναυλία με τίτλο «Έξι γυναίκες τραγουδούν Ηπειρώτικα» θα εμφανιστούν μόνο ερμηνεύτριες, γεγονός που την κάνει πολύ ιδιαίτερη, δίνοντας στα παραδοσιακά τραγούδια την πινελιά που δεν είχαν. Θα παρουσιάσουν σκοπούς από όλη την Ήπειρο, από το Ζαγόρι, τα Γιάννενα, την Πρέβεζα, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, την Άρτα, τη Δερόπολη, τη Θεσπρωτία, την Κόνιτσα, Σαρακατσάνικα τραγούδια και μελωδίες από το Πωγώνι.

Η συναυλία, η οποία έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, έχει στόχο αρχικά να τονίσει τη συμβολή των γυναικών διαχρονικά στην παραδοσιακή Ηπειρώτικη μουσική. Επί πολλά χρόνια, οι γυναίκες τραγουδούσαν στο σπίτι με τα μοιρολόγια, τα νανουρίσματα, στη δουλειά, αλλά δεν τραγουδούσαν δημόσια. Το τραγούδι στα πανηγύρια και στους γάμους ήταν αποκλειστικό προνόμιο των αντρών.

 «Πρωτόγνωρη διάσταση…»

Κάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες και όσους αγαπούν το παραδοσιακό τραγούδι να παραβρεθούν στη συναυλία απηύθυνε χθες από το θέατρο ΕΗΜ, ο Στέφανος Καραπέτσης, Διαχειριστής του ΔΙΚΗΜ.

«Θέλουμε να φέρουμε εκπληκτικές ερμηνείες παραδοσιακών τραγουδιών, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να ακούμε από άντρες, να τις τραγουδάνε γυναίκες με φωνές εξαιρετικές, δουλεμένες, οι περισσότερες από αυτές, αν όχι όλες, έχουν σπουδάσει μουσική. Έτσι, ανακαλύπτουμε μια διάσταση της Ηπειρώτικης μουσικής πρωτόγνωρη», ανέφερε, ενώ μιλώντας για την αγάπη που κυριαρχεί για το Ηπειρώτικο τραγούδι, πρόσθεσε: «Αυτή την αγάπη θέλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να γίνει το Ηπειρώτικο τραγούδι και προσιτό και αγαπητό». 

Οι ερμηνεύτριες

Πιο συγκεκριμένα, θα τραγουδήσουν οι Διαλεχτή, Φαίδρα Διαμάντη, Κωνσταντίνα Καράμπα, Ηλέκτρα Ξέρρα, Κωνσταντίνα Τούνη και Λευκοθέα Φιλιππίδη. Θα συνοδεύονται από εκλεκτούς οργανοπαίκτες όπως οι Νίκος Φιλιππίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Τρύφωνας Αναστασίου και Δημήτρης Λαμπάκης – κλαρίνo, Κώστας Φιλιππίδης και Μάριος Τούμπα – λαούτο, Κώστας Κωσταγιώργος και Λάμπρος Τζόκας – βιολί, Γιώργος Ζούμπας – κρουστά και Γιώργος Χαλιλόπουλος – ακορντεόν. Θα χορέψουν ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Προπώληση εισιτηρίων στη διεύθυνση: 

https://www.more.com/music/eksi-gynaikes-tragoudoun-ipeirotika/ 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ