Στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Γρηγ. Παλιουρίτη

on .

ZITSA PALIOYRITHS 20 11 23

Άγνωστες, για τους περισσότερους, πτυχές της ζωής και του έργου του Διδάσκαλου του Γένους Γρηγορίου Παλιουρίτη ο οποίος καταγόταν από την Ελεούσα αναδείχθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε  ο Δήμος Ζίτσας, το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Ελεούσας.

«Με τη σημερινή εκδήλωση αποδίδουμε φόρο τιμής και στοχεύουμε να κάνουμε γνωστό το έργο και την προσωπικότητα του Γρηγορίου Παλιουρίτη, στους συντοπίτες του, γιατί πιστεύουμε πως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που πέρασαν από τον τόπο μας και άφησαν σημαντική παρακαταθήκη με τη στάση ζωής τους και την προσφορά τους σε χαλεπούς καιρούς για το έθνος μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στο χαιρετισμό του και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε το επιστέγασμα της προσπάθειας του Δήμου Ζίτσας να αποδώσει το οφειλόμενο χρέος στο Διδάσκαλο του Γένους Γρηγόριο Παλιουρίτη με την ψηφιακή ανατύπωση του συγγραφικού του έργου καθώς και την ανατύπωση περιορισμένου αριθμού αντιτύπων τα οποία θα διανεμηθούν αποκλειστικά στις βιβλιοθήκες των σχολείων του Δήμου. 

Η ανατύπωση συμπεριλαμβάνει τα  δύο ογκώδη συγγράμματα του Γρ. Παλιουρίτη «Επιτομή Ιστορίας της Ελλάδος» και «Ελληνική Αρχαιολογία», συγκείμενα από δύο τόμους το καθένα, τα οποία είναι τυπωμένα στη Βενετία τα έτη 1807 και 1815 αντίστοιχα. Να σημειωθεί πως στην προσπάθεια του Δήμου Ζίτσας για την ανατύπωση των συγγραμμάτων ουσιαστική ήταν η συνδρομή του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, καθώς και της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης που απέστειλαν άμεσα σε ηλεκτρονική μορφή τα συγγράμματα από τη βιβλιοθήκη της Βουλής και του Πανεπιστημίου αντίστοιχα. 

Τα δύο ανατυπωθέντα έργα συνοδεύονται από εισαγωγικό σημείωμα που έχουν επιμεληθεί και επεξεργαστεί ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας και ο πρόεδρος της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ζίτσας Φώτης Ράρρας. 

«Στην ξεχωριστή», όπως τη χαρακτήρισε, πνευματική προσωπικότητα του Γρηγορίου Παλιουρίτη αναφέρθηκε στην ομιλία του ο ομότιμος Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιος Καψάλης. «Αποδίδουμε οφειλόμενη τιμή και χρέος σ’ ένα συμπατριώτη και συντοπίτη που του αξίζουν τέτοιες τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καψάλης και εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας να καταγράψει τη σημαντική παρακαταθήκη πνευματικών ανθρώπων με την υποστήριξη και την αρωγή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Το έργο του Γρ. Παλιουρίτη παρουσίασε συνοπτικά στην ομιλία του ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Στέφανος Κωλέττας, τονίζοντας πως «υπήρξε μεγάλη φυσιογνωμία του τόπου μας», ανέφερε μεταξύ άλλων,  χαρακτηρίζοντας τον Παλιουρίτη  «ιδεολόγο και οραματιστή, που όρθωσε το ανάστημά του σε χαλεπούς καιρούς για το έθνος». Ακολούθως, ο Δ/ντης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας  Κων/νος Παπαγιάννης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλαν το 2012 ο Σύλλογος διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων προκειμένου το 2ο Δημοτικό να πάρει το προσωνύμιο «Γρηγόριος Παλιουρίτης». Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τη  Δ/ντρια του  Λυκείου Ελεούσας, Μαρία Μάντζιου, η οποία μίλησε με θέμα «Ο Παλιουρίτης συναντάει τον Ασώπιο».