Μέχρι τη Δευτέρα η έκθεση με τα Κεραμικά Ανατολής και Δύσης

on .

KERAMEIKA

• Έως την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου θα παραμείνει η επιτυχημένη έκθεση «Κεραμικά από τις αγορές Ανατολής και Δύσης, στην Ήπειρο» στην Αίθουσα Διώνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε χθεσινή της ανακοίνωση, «η συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Προεπαναστατικής Περιόδου στο πλαίσιο της παρούσης έκθεσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και συνέβαλλε στην παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός σημαντικού μέρους της νεότερης τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής ταυτότητας». Παράλληλα, απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τον Φώτη Ραπακούση για την εξαιρετική συνεργασία.

Τα κεραμικά σκεύη και αντικείμενα που παρουσιάζονται χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ο αι.  και εντοπίζονται συχνά στα σπίτια των Ιωαννίνων και άλλων ορεινών οικισμών της περιοχής. Εισήχθησαν στην Ήπειρο  από σημαντικά εμπορικά κέντρα της Ιταλίας (Πέζαρο, Απουλία), της Μικράς Ασίας, (Ιζνίκ, Κιουτάχεια, Τσανάκ Καλέ) και της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία), ενώ άλλα προέρχονται από σημαντικά ελληνικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής του 19ου και 20ου αιώνα. Τα αντικείμενα αυτά αποκαλύπτουν ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών διαδρομών που συνδέει τα Ιωάννινα με τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κεραμικών ενώ παράλληλα αντανακλούν το γούστο και τις συνήθειες των Ηπειρωτών της εποχής όπως διαμορφώνονταν με την επαφή τους με νέα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.