Αποκαθίσταται ερειπωμένο τμήμα της Μονής Παναγίας Ραϊδιώτισσας

on .

RAIDIOTISSA

  Προχωρά η αποκατάσταση της ερειπωμένης πτέρυγας της Μονής Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνας, προϋπολογισμού 170.000 ευρώ, καθώς από την Περιφέρεια Ηπείρου ορίστηκε ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου. Ήδη με ευρωπαϊκά κονδύλια συντηρήθηκε το καθολικό και ανακατασκευάστηκαν κελιά.

Το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Ραϊδιώτισσας στη Βροσίνα Ιωαννίνων (εκκλησιαστικά ανήκει στη Μητρόπολη Παραμυθιάς), είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Άντεξε στο χρόνο, σ’ ένα πραγματικά άγριο τοπίο και στέκει όρθιο  πάνω στ’ απότομα βράχια της αριστερής μεριάς του Ζαλογγίτικου παραποτάμου του Καλαμά, σφηνωμένο στα ραϊδιά. 

Χτίστηκε το 1628, ήταν σε μεγάλη ακμή επί της τουρκοκρατίας, με πολλά κελιά χτισμένα στο χείλος του απόκρημνου φαραγγιού. Είχε λείψανα αγίων, τα οποία σήμερα φυλάσσονται στην κεντρική εκκλησία του χωριού, κτίσμα και αυτή του 1607.

Αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου, άντεξε στο χρόνο σ’ ένα πραγματικά άγριο τοπίο και στέκει όρθιο πάνω στ’ απότομα βράχια της αριστερής μεριάς του Ζαλογγίτικου παραποτάμου του Καλαμά, σφηνωμένο στα ραϊδιά. 

π. Ηλίας Μάκος