Το μεγάλο στοίχημα είναι να «ζωντανέψει» ξανά η Βελλά
• Το μέλλον της ιστορικής Σχολής Βελλάς, οι πύλες της οποίας έκλεισαν ερμητικά έπειτα από έναν αιώνα λειτουργίας και εθνικής και εκπαιδευτικής προσφοράς, απασχόλησε το χθεσινό συνέδριο που πραγματοποίησαν στα Γιάννενα η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.
Στο πλαίσιό του καταγράφηκαν προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει και πάλι ως εκπαιδευτικό ίδρυμα η Βελλά. Το συνέδριο ξεκίνησε πάντως με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, η τοποθέτηση του οποίου είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον.
«Δεν γνώριζα…»!
«Μοιράζομαι την αγωνία σας και πονώ ιδιαίτερα για ό,τι έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια στη Βελλά, δηλαδή για την απόφαση να κλείσουν η Ακαδημία και το Εκκλησιαστικό της Λύκειο», τόνισε χθες στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους αποφοίτους της ιστορικής Σχολής Βελλάς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
Παράλληλα, επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι δεν ενδιαφέρθηκε να διατηρηθεί η Ακαδημία Βελλάς, λέγοντας πως «αυτό δεν είναι αλήθεια». Ο κ. Μάξιμος ανέφερε πως δεν είχε σχετική ενημέρωση πριν ληφθούν οι αποφάσεις, τονίζοντας πως δεν του μίλησαν για τη Βελλά ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ούτε η συνοδική επιτροπή που ασχολείται με τα εκκλησιαστικά εκπαιδευτικά θέματα. «Ναι, δεν γνώριζα για το κλείσιμο της Βελλάς παρά τη σχέση μου με τον Αρχιεπίσκοπο. Κι αν εσάς σας πονά αυτό μία φορά, εμένα για τη σχέση αυτή με πονάει εκατό φορές. Ήταν πολύ δραματικές οι μέρες που πέρασαν όταν ανακοινώθηκε αυτό», σημείωσε με έμφαση.
Αφήνοντας το παρελθόν, ο Μητροπολίτης πέρασε στο τώρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους στόχους είναι να γίνουν στη Βελλά οι Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ). Ωστόσο, αν και οι συγκεκριμένες Σχολές έπρεπε να ανοίξουν τον περασμένο Οκτώβριο, αυτό δεν έγινε καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχει γραφτεί ούτε μία γραμμή όσον αφορά στον κανονισμό λειτουργίας τους, τα προγράμματα σπουδών και τα αναλυτικά προγράμματα». Πρόκειται δηλαδή για ζήτημα που μετατίθεται χρονικά.
Ανακαινίσθηκε…
Κατά τα άλλα, ο κ. Μάξιμος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακαινίστηκε όλη η σχολική μονάδα της Βελλάς, εργασίες που επιβλήθηκαν από τον σεισμό του 2016, ενώ παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν και στο καθολικό της ομώνυμης Μονής που επίσης επλήγη από τον σεισμό. Μάλιστα, για το καθολικό της Μονής προανήγγειλε μία έρευνα χρονολόγησης των τμημάτων του σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία, όπως είπε, «θα συμβάλλει να γνωρίσουμε καλύτερα την πνευματική ιστορία αυτού του τόπου».
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία έξι χρόνια για την αξιοποίηση του αγροκτήματος της Βελλάς. «Αυτό δεν γίνεται για το εμπόριο όπως είπαν ή έγραψαν κάποιοι, αλλά επειδή μας ενδιαφέρει να βρούμε έναν τρόπο να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην περιοχή και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μάθουν με τον πιο εμπεριστατωμένο και επιστημονικό τρόπο αυτά τα γεωργοκτηνοτροφικά επαγγέλματα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν ξεχνούμε ότι η Βελλά είναι καταρχήν μοναστήρι με μακραίωνη ιστορία και δεύτερον ότι τα 100 και πλέον χρόνια που πέρασαν η Βελλά ήταν ένα εργαστήριο για τις ιερατικές κλίσεις, έδωσε όμως την ευκαιρία και σε πολλούς ανθρώπους που δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την ιεροσύνη να μάθουν γράμματα. Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν αποτέλεσε ένα φυτώριο προσωπικοτήτων που και στα πνευματικά και επαγγελματικά πράγματα πρωτοπορούσαν και πρωτοπορούν».
Οι Δήμαρχοι
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου έκανε λόγο για διαχρονική προσφορά της Σχολής Βελλάς προς την παιδεία του Έθνους με τους εκατοντάδες κληρικούς και λαϊκούς αποφοίτους της, οι οποίοι διέπρεψαν σε διάφορους χώρους. Παράλληλα, σημείωσε πως «η Σχολή είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα και για τον Δήμο Ιωαννιτών, ένα πνευματικό περιουσιακό στοιχείο που όλοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε».
Τέλος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστα Καψάλης, απόφοιτος και ο ίδιος της Σχολής Βελλάς, τόνισε πως «το τρένο το χάσαμε τότε που έγινε η ανωτατικοποίηση των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Τότε έπρεπε να δώσουμε ανάλογη βαρύτητα για το τι μέλει γενέσθαι για τη Σχολή». Ωστόσο, ανέφερε πως «δεν είναι αργά. Μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι να πετύχουμε το ζωντάνεμα της Σχολής» και διαβεβαίωσε πως από την πλευρά του θα κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση, καθώς η Βελλά αφορά όχι μόνο την περιοχή, αλλά όλη την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο.