Τα έργα ανάδειξης του Ιστορικού Σουλίου στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Πολιτισμού

on .

SOYLI SYSKEPSH MENDONH 8 11 23

• Οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στα έργα ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου, τέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε χθες στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την υπουργό Λίνα Μενδώνη και στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Στ. Μπένος κ.α.

Πρόκειται για μια συνάντηση που είχε προαναγγείλει η υπουργός τέλος Οκτωβρίου, επισημαίνοντας τότε ότι το ζήτημα με το Σούλι είναι να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η χθεσινή σύσκεψη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επικεντρώθηκε στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Η υπουργός έδωσε τις κατευθύνσεις, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των έργων και η ωρίμανση των μελετών, ώστε να ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-27.

Η ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου του Σουλίου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας  Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει ως στόχο τη διαφύλαξη κι ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου ως σημαντικού τόπου μνήμης.

Για το Σούλι η Περιφέρεια Ηπείρου προγραμματίζει να διαθέσει μέσω ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), το ποσό των 8 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ενέργειες, για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτιρίων. Η εφαρμογή του σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου, λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επιδιώκει να «παντρέψει» το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης η υπουργός ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου αλλά και τον κ. Μπένο που – όπως σημείωσε - είναι πάντα διαθέσιμοι και συνοδοιπόροι, τόσο σε ότι αφορά στην Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο καθηγητής στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολος Αρβανίτης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, κ. Ιωάννης Χουλιαράς, η προϊσταμένη της ΔΒΜΑ κ. Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ και ΔΑΑΜ κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης  καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.