Ιστορικό χρέος η προστασία του μνημείου του Ζαλόγγου!

on .

ZALOGO MNHMEIO

Καμία μετατροπή του ιστορικού του χαρακτήρα δεν επιδέχεται το μνημείο του Ζαλόγγου και κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τον ιστορικό συμβολισμό που έχει αποτυπωθεί στο πέρασμα των χρόνων στη συλλογική μνήμη του λαού μας και του πολιτισμένου κόσμου, τονίζει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας Ευάγγελος Κατσίμπρας. 

Αφορμή για την παρέμβασή του η πρόταση που έγινε το Νοέμβριο του 2022, από το ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, να αναγνωριστεί το μνημείο από την UNESCO «ως διεθνές τοπόσημο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», για την οποία επισημαίνει πως ανατρέπει τον ιστορικό συμβολισμό του μνημείου για τον οποίο ανεγέρθηκε.

«Ανήκει στον ελληνισμό…»

«Το μνημείο των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, όπως και κάθε μνημείο αυτής της εμβέλειας, δεν ανήκει σε συγκεκριμένο ίδρυμα, ανήκει σε όλο τον ελληνισμό και είναι υποχρέωση όλων μας, όπως περιφρουρούμε τα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας από τις καταστροφές και τις φθορές του χρόνου και των καιρικών συνθηκών, αλλά και όσων τα βεβηλώνουν από έλλειψη σεβασμού προς αυτά και ό,τι συμβολίζουν, άλλο τόσο είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού μας από τις όποιες προσπάθειες και σκοπιμότητες ατόμων ή και φορέων, οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τον χαρακτήρα και τον συμβολισμό τους για προσωπικούς λόγους», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κατσίμπρας και προσθέτει: «Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν όσοι επιδιώκουν αλλοιώσεις σε ιστορικά μνημεία και στους συμβολισμούς τους ότι η ιστορία ενός τόπου δεν διαγράφεται με την υπογραφή ενός υπομνήματος για την αλλαγή του χαρακτήρα ενός ιστορικού μνημείου και την αποστολή του για έγκριση από μια αρχή».

Για τις Σουλιώτισσες

Το μνημείο του Ζαλόγγου είναι αφιερωμένο στη θυσία των Σουλιωτισσών οι οποίες προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση και τη σκλαβιά και έπεσαν από τον ομώνυμο γκρεμό για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το 1961 με πανελλήνιο έρανο και είναι αντιπροσωπευτικό του ολοκαυτώματος των γυναικών εκείνων. Δεσπόζει στην κορυφή του Ζαλόγγου εδώ και 60 χρόνια και δείχνει, όπως αναφέρει ο κ. Κατσίμπρας, ότι είναι ένα γλυπτό το οποίο, τις δεκαετίες που πέρασαν, αποτέλεσε ένα εμβληματικό μνημείο ξεχωριστής αξίας και συμβολισμού για τον ηρωϊσμό, την αυτοθυσία και την ελευθερία του ελληνικού λαού. Τον Ιούνιο του 2021 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».