Ο εορτασμός του «ΟΧΙ» να μεταφερθεί στην Ήπειρο!

on .

KALPAKI STRATIOTHS MNHMEIO

• Μπορεί τα κυριότερα γεγονότα του Έπους του 1940 να έλαβαν χώρα στα βουνά της Ηπείρου, με μεγάλο πρωταγωνιστή τη θρυλική 8η Μεραρχία, η οποία συνέτριψε τις επιτιθέμενες Ιταλικές λεγεώνες, όμως η Πολιτεία επιμένει ο επίσημος εορτασμός του «ΟΧΙ» να γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται σαφώς για λάθος επιλογή, η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην υποβάθμιση της πρώτης αυτής νίκης εναντίον του φασισμού κατά τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον επίτ. Πρόεδρο της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου Βασίλειο Χριστ. Τζούμα να ζητά μεταφορά του εορτασμού στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα και το Καλπάκι. Όπως τονίζει σε επιστολή του, που κοινοποίησε και στον «Π.Λ.», με αυτό τον τρόπο η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θα αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη.

Η επιστολή

Ο κ. Τζούμας στην επιστολή του που, εκτός από τοπικές εφημερίδες κοινοποιεί επίσης στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Δημάρχους Ιωαννίνων και Πωγωνίου, αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τον εορτασμό του ΟΧΙ:                       

«Πριν από δέκα περίπου ημέρες πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ του ’40, με τον επίσημο εορτασμό να τελείται στη Θεσσαλονίκη.

Ατυχώς ο εορτασμός της μεγάλης εποποιίας του 20ού αιώνος, του ΟΧΙ του 1940, της πρώτης νίκης κατά του φασισμού στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος τελείται στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν υποβαθμίζεται, αφ’ ενός μεν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλεως (26-10-1912), αφ’ ετέρου δε από το γεγονός ότι εορτάζεται εκτός τόπου, καθ’ όσον η Θεσσαλονίκη δεν είχε καμία σχέση με τα γεγονότα του πολέμου, αφού είναι γνωστό τοις πάσιν ότι η συντριβή των Ιταλών φασιστών έγινε στην Ήπειρο από την θρυλική 8η Μεραρχία, υπό την καθοδήγηση του ηρωικού Διοικητή της του Υποστρατήγου Χαραλάμπους Κατσιμήτρου. 

Πιστεύω ότι ο εορτασμός του ΟΧΙ του ’40 θα αποκτήσει την προσήκουσα αίγλη αν τελείται στον τόπο όπου έλαβαν χώρα τα ιστορικά γεγονότα, δηλαδή στην Ήπειρο (στα Γιάννινα και στο Καλπάκι), την Ήπειρο των αγώνων, της θυσίας και της προσφοράς, την εύανδρο Ήπειρο. Το γεγονός αυτό δεν θα προσδώσει μόνον αίγλη στον εορτασμό, αλλά θα αποτελέσει και σπονδή και τρισάγιο στα χώματα τα ποτισμένα με το αίμα των ηρώων αγωνιστών και ελάχιστη τιμή στον υπέρ όλων αγώνα τους.                                   

Η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι επίτιμος πρόεδρος, έχει ανακινήσει το θέμα από το 2011 και εν συνεχεία και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, χωρίς, δυστυχώς, αποτέλεσμα. 

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων (Περιφερειάρχη, Δημάρχων Ιωαννίνων και Πωγωνίου, συλλόγων, κ.λ.π.) και κυρίως του τοπικού τύπου, ώστε να καθιερωθεί η τέλεση του επισήμου εορτασμού της επετείου του έπους του ΟΧΙ του 1940 στα καθαγιασμένα μέρη των αγώνων, τα ποτισμένα μα το αίμα των αγωνιστών του 1940. 

Βασίλειος Χριστ. Τζούμας

Τοπογράφος Μηχανικός

επίτ. Δ/ντής Τ.Υ. Δήμου Περιστερίου»