Κλεμμένες εικόνες από Ναούς των Ιωαννίνων σε Μοναστήρι της Αττικής

on .

EIKONES KLEMENES 1 11 23

• Έξι εκκλησιαστικές εικόνες και βημόθυρα αρχαιολογικής αξίας που είχαν κλαπεί την τελευταία 15ετία από Ναούς του Νομού Ιωαννίνων, εντοπίστηκαν προχθές σε Μοναστήρι στον Γέρακα Αττικής, μετά από επιχείρηση του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για τρεις εικόνες που είχαν κλαπεί το 2012 από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, δυο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή  Εσοδίων της Θεοτόκου στην Κούρεντα Ιωαννίνων και μια εικόνα μαζί με δυο βημόθυρα που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών Ζαγορίου. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, το πρωί της Τρίτης οργανώθηκε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στοχευμένη έρευνα σε Μονή της Αττικής με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον εντοπισμό 3 εκκλησιαστικών εικόνων που είχαν κλαπεί από έτερη Μονή της Επαρχίας το 2012.

Από την ενδελεχή έρευνα στους χώρους της Μονής, εντοπίστηκαν στο αρχονταρίκι οι 3 εικόνες που αναζητούνταν και επιπρόσθετα βρέθηκαν 4 εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, οι οποίες ταυτοποιήθηκε ότι έχουν κλαπεί προ ετών από Μονές και Ναούς της επαρχίας.

Οι κατασχεθείσες εικόνες και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία για τον τρόπο κτήσης και κατοχής των ανωτέρω αντικειμένων.