Ένθερμος… φιλέλληνας εμφανίστηκε χθες ο Έντι Ράμα στη Δερβιτσάνη!

on .

PROTOMH MHTSOTAKH DERBITSANH 27 10 23

• Τα αποκαλυπτήρια προτομής του αείμνηστου Κων/νου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν χθες στην Δερβιτσάνη της Β. Ηπείρου, παρουσία του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην ανακαινισμένη πλατεία που φέρει το όνομα του Έλληνα πρώην Πρωθυπουργού.

Κατά την εκδήλωση - στην οποία παρέστη ο πρ. Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης - ο Αλβανός Πρωθυπουργός προσπερνώντας τη βαριά σκιά που υπάρχει σήμερα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, λόγω της φυλάκισης Μπελέρη, μίλησε με θερμά λόγια για τον αείμνηστο Κων. Μητσοτάκη και τη συμβολή του στην ελληνοαλβανική φιλία. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Έντι Ράμα χθες εμφανίστηκε ως ένθερμος… φιλέλληνας, αν και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δίωξη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρρας Φρ. Μπελέρη, γεγονός που έχει «παγώσει» τις σχέσεις των δυο χωρών. 

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, το τωρινό βαρύ κλίμα το απέδωσε «στις εκλογικές πολιτικές σκοπιμότητες». Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κατάσταση «με διαφωνίες και φιλονικίες αδερφών που κατοικούν σε χωριστά σπίτια» (!) και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στους σημερινούς καιρούς δημοκρατίας, τέτοιες καταστάσεις «όχι μόνο περνούν, αλλά ενισχύουν περισσότερο τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας»!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτομή ήταν μια πρωτοβουλία του ίδιου του Ράμα για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τον πρώτο Έλληνα πρωθυπουργό που επισκέφθηκε την Αλβανία τον Ιανουάριο του 1991, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. 

Μάλιστα την πρόθεσή του αυτή την είχε γνωστοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε βρεθεί στην περιοχή με την ιδιότητα επίσης του Πρωθυπουργού. 

Ο Δημ. Αβραμόπουλος 

Από την πλευρά του ο Δημ. Αβραμόπουλος μνημόνευσε το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο του για την πρόοδο της Ελλάδας και των διμερών σχέσεων. Επισήμανε, δε, τον ρόλο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση, όπως είπε, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Στην τελετή, τον Έντι Ράμα συνόδευε η υπουργός Πολιτισμού Μιρέλα Κουμπάρο, ενώ παρούσα, μεταξύ άλλων, ήταν και η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα Κωνσταντίνα Καμίτση.