Τις πύλες του ως Μουσείο ανοίγει η Οικία Φρόντζου
• Σε χώρο αυτοσυνειδησίας, συλλογικής μνήμης και διαπολιτισμικού διαλόγου θα μετατραπεί η Οικία του Κωνσταντίνου Φρόντζου, ένα κτίριο που αντιπροσωπεύει άριστα την αρχιτεκτονική της πόλης των Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο.
Την ριζικά ανακαινισμένη διατηρητέα οικία του αείμνηστου Βουλευτή, Δημάρχου, Ιδρυτού και Προέδρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κωνσταντίνου Φρόντζου θα εγκαινιάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η οικία Κωνσταντίνου Φρόντζου μετά τον θάνατο της συζύγου του Αμαλίας πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος πολιτικός και πλέον αναμένεται να αποκτήσει ξανά ζωντάνια και να αποτελέσει πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών. Παράλληλα, πέρα από τη λειτουργία του ως Μουσείο, η οικεία θα αξιοποιηθεί και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Με χρηματοδότηση της Βουλής
Τη χρηματοδότηση των εργασιών ανακαίνισης στο εντυπωσιακό ακίνητο της Οικίας Φρόντζου ανέλαβε η Βουλή των Ελλήνων που προήλθε από όμοφωνη διακομματική απόφαση, κάτι που προκάλεσε την ικανοποίηση του Γιαννιώτη προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα για το γεγονός ότι το κοινοβούλιο στηρίζει παρόμοια ευρύτερη και διαρκέστερη κοινωνική προσφορά διακεκριμένων κοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, όπως υπήρξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Φρόντζος.
Γεννημένος το 1904 στην Πυρσόγιαννη, ο Κ. Φρόντζος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα, όπου εργάστηκε ως δικηγόρος. Μετά την απελευθέρωση, πολιτεύτηκε. Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής και μία δήμαρχος Ιωαννίνων. Μέγα έργο της ζωής του θεωρείται η ίδρυση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών το 1953. Στα 31 χρόνια που διήρκεσε η θητεία του ως Πρόεδρος της Εταιρείας, έφτιαξε Μουσεία και βιβλιοθήκες, διέσωσε την ιστορία, αναστήλωσε αρχαία και θεμελίωσε νέα θέατρα, εγκαινίασε θεσμούς κι αξιόλογες εκπαιδευτικές δομές.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην διατηρητέα οικία του Κ. Φρόντζου υπάρχει ένα σπάνιο λαογραφικό υλικό (που φιλοτεχνήθηκε από την ίδια την Αμαλία Φρόντζου: υφαντά, γιαννιώτικες φορεσιές, κλπ.), καθώς και έργα τέχνης, για τα οποία η επιθυμία του Κων. Φρόντζου ήταν να απαρτίσουν συλλογές και εκθετήρια στη μνήμη της μητέρας του Πηνελόπης.
Μουσείο - χώρος εκδηλώσεων
Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Πέτσιος τόνισε πως η Οικία Φρόντζου που ανακαινίστηκε με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, συνιστά ορόσημο για την πόλη και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, μιας και κατασκευάστηκε το 1936-37. Ανέφερε πως η οικία Φρόντζου ανήκει στο Ι.Μ.Ι.Α.Χ. το οποίο αποτελεί θυγατρικό ίδρυμα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ), ένα ίδρυμα με μακρά πορεία στα πνευματικά δρώμενα των Ιωαννίνων.
Ο Κ. Πέτσιος υπογράμμισε την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος να λειτουργήσει ως εστία διαπολιτισμικού διαλόγου, συλλογικής μνήμης και ιστορικής αυτοσυνειδησίας αλλά και να αξιοποιηθεί ως ένας χώρος που θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Επίσης, τόνισε ότι το Μουσείο θα λειτουργεί σε συνάφεια με το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» που βρίσκεται στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου και πώς μέσα από τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στην διατηρητέα Οικία Φρόντζου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ένα δείγμα γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής και της αισθητικής αντίληψης που επικρατούσε εκείνη την εποχή.
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ