Ζωντανές παραμένουν οι μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής

on .

MNHMEIO ANATOLHS

• Συνολικά 101 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την καταστροφή της Σμύρνης, τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, γεγονότα που σημάδεψαν όσο λίγα άλλα τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού.

Και, παρόλο που έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας, οι μνήμες της Γενοκτονίας του 1922 - 23, παραμένουν ζωντανές στις καρδιές όλων ιδιαίτερα δε των απογόνων των προσφύγων που προκάλεσε η καταστροφή, όπως ζωντανά διατηρούν επίσης τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των παππούδων τους.

Αυτό ισχύει και για την περιοχή μας όπου υπάρχει σήμερα μία ακμαία και δυναμική προσφυγική κοινότητα, η οποία δημιουργήθηκε όταν σε πρώτη φάση 141 οικογένειες διωγμένες από την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή και ακολούθως στη Μπάφρα και τη Νεοκαισάρεια, βάζοντας τις βάσεις των οικισμών που όλοι γνωρίζουμε και οικοδομώντας μία νέα ζωή. Ακολούθησαν φυσικά και άλλοι…

Hμέρα Μνήμης 

Η καθιερωμένη «Hμέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» θα τιμηθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Ανατολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Δοξολογία στον Ναό Αγίου Ιωάννη (Μπονίλας) Ανατολής (10:00), κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, επί της οδού Ιωαννίνων (10:30), χαιρετισμούς (11:00) και ομιλία από τoν πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας Ευάγγελο Τσούμπο, φιλόλογο (11:15). Θα ακολουθήσει κέρασμα στον προαύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Ανατολής. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Είναι ορόσημο…

Στην Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος αναφέρεται η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας. Σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής το 1922. Ένα ξεριζωμό που έχει σημαδέψει ολόκληρες γενιές και έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων».

Σύμφωνα με την Εταιρεία, «η επέτειος των 101 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός μέσα στη μακραίωνη ιστορία του έθνους, ένα ορόσημο τραγικής μνήμης και αιματηρής ιστορίας ενός ανθεκτικού πολιτισμού τριών χιλιάδων χρόνων. Η επέτειος αυτή στις σημερινές συνθήκες επαυξάνει την ανάγκη απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στην ιερή μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων, που ήρθαν, ξεριζωμένοι βίαια από τη γενέθλια γη τους και πρέπει να ἀποτελέσει για όλους μας, αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία μας, να νιώσουμε τον πόνο τους και να διδάξουμε αυτή την ιστορία στις νεώτερες γενιές των Ελλήνων».