Υπό συντήρηση ιστορικοί ναοί και παλιές Μονές της Ηπείρου!

on .

AGIOS XARALAMPOS BRYSOXORIOY

  Ιστορικοί ναοί και παλιές μονές στην Ήπειρο ξαναποκτούν την παλιά αίγλη τους, μέσα από εργασίες στερέωσης, αναστήλωσης και συντήρησης, που πραγματοποιεί εκτεταμένα η Περιφέρεια Ηπείρου. 

Πιο αναλυτικά, σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση τοιχογραφιών της πολύ παλαιάς Μονής Γεννεσίου Θεοτόκου στο Σιστρούνι της Λάκκας Σουλίου, που είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαίο μνημείο. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε περίπου το 1156, ενώ καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε.   Παράλληλα, ανακαινίστηκε πλήρως ο ιστορικός ναός  του αγίου Χαραλάμπους στο Βρυσοχώρι Ιωαννίνων, μετά από εργασίες πολλών ετών. Ο ναός άρχισε να χτίζεται το 1799 και ολοκληρώθηκε το 1814 με χρήματα των κατοίκων του χωριού. 

Μεγ. Γαρδίκι, Καλαρρύτες…

Εξάλλου, σωστικές εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και αντικατάσταση της στέγης ολοκληρώθηκαν στο ναό Αγίας Τριάδας (Εικονίσματα) στο Μεγάλο Γαρδίκι Ιωαννίνων. Αν και σήμερα λειτουργεί ως παρεκκλήσι, κτίστηκε το 1750 περίπου και ήταν αρχικά καθολικό μικρό μοναστηριού, που ανήγειρε ο Γαρδικιώτης ιερομόναχος  Ιωαννίκιος. Ακόμη σε εξέλιξη είναι η συντήρηση των τοιχογραφιών στο ναό του αγίου Νικολάου Καλαρρυτών, ενώ στερεώθηκε και καθαρίστηκε η τοιχογραφία στον κεντρικό τρούλο. Ο ναός κτίστηκε το 15ο αιώνα, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, πιθανότατα το 1480. Το δε κωδωνοστάσιο του Αγ. Νικολάου, είναι κατασκευή του 1892, σύμφωνα με τη χαραγμένη επιγραφή σε δόμο του τρίτου ορόφου. 

Στο μεταξύ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη αναστήλωσης του ναού Κοίμησης της Θεοτόκου Πάδων(φωτό). Οι τοιχογραφίες του εικονογραφήθηκαν κατά το έτος 1823, όπως και το ταβάνι του, ενώ το κοιμητήριο του ναού κατασκευάστηκε το 1888. Άξιο σημείωσης είναι ότι η καμπάνα είναι τοποθετημένη πάνω σε αιωνόβιο πλάτανο στο προαύλιο της εκκλησίας.