Στο επίκεντρο η Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου!

on .

THEATRO NIKOPOLHS

H πρώτη επίσημη αποτίμηση της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η σύλληψη της οποίας ως ιδέας έγινε πριν από 10 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «Διάζωμα» που υπήρξε ο κινητήριος «μοχλός» για την υλοποίηση του καινοτόμου προγράμματος σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου και άλλους φορείς.

Παράλληλα και αυτό είναι το πιο σημαντικό, θα δοθεί έμφαση στις προοπτικές του προγράμματος, ιδιαίτερα στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η λειτουργία του, ώστε η Ήπειρος να αποκομίσει σημαντικά οφέλη βελτιώνοντας αισθητά το τουριστικό της προϊόν. 

Το πρόγραμμα

Η 16η Γενική Συνέλευση του φορέα που ίδρυσε και διευθύνει ως Πρόεδρος ο πρ. υπουργός Σταύρος Μπένος θα διεξαχθεί στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε μνημεία της Άρτας όπως το αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας και ο ναός της Παρηγορήτισσας, περιηγήσεις στα Γίτανα Θεσπρωτίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, στην αρχαία Νικόπολη και στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης. Σε όλες αυτές τις στάσεις τους επισκέπτες θα υποδεχθούν εκπρόσωποι τοπικών φορέων όπως οι Αντιπεριφερειάρχες Ιωαννίνων Κων/νος Σιαράβας, Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης κ.α..

Το δε κύριο μέρος των εργασιών της θα λάβει χώρα την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στη Φιλιππιάδα.

Ο Σταύρος Μπένος

Σε σχετική πρόσκλησή του ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα Σταύρος Μπένος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η απόφασή μας για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου απορρέει από την επιθυμία μας να βιώσουμε την μεγάλη πρόοδο στα έργα αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) - Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. Ένα καινοτομικό και ολιστικό πρόγραμμα για το οποίο συνεργαζόμαστε υποδειγματικά όλοι οι αρμόδιοι φορείς, το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, η Περιφέρεια της Ηπείρου, η Ήπειρος Α.Ε. και το Σωματείο ‘Διάζωμα’».

Η επόμενη ημέρα

Παράλληλα, ο κ. Μπένος επισημαίνει ότι θα διερευνηθεί η επόμενη μέρα της Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, εστιάζοντας στο τρίπτυχο λειτουργικότητα της διαδρομής, βιωσιμότητα της διαδρομής και του φορέα λειτουργίας της και καθιέρωση δεικτών αξιολόγησης. «Η διασφάλιση του παραπάνω τριπτύχου θα μετατρέψει την επίσκεψη σε μια συναρπαστική και αξέχαστη εμπειρία και τη διαδρομή σε ένα ολιστικό προϊόν Πολιτιστικού Τουρισμού», καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν το κύριο μέρος των εργασιών της συνέλευσης την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ., διαδικτυακά, μέσω του συνδέσμου https://diazoma.onezero.gr/.