Μέχρι και αύριο στην Ελάτη η έκθεση «80 χρόνια πριν»

on .

ELATH EKTHESH FOTOGRAFIAS 25 8 23

• Εκατοντάδες πολίτες από το Ζαγόρι, επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θαύμασαν την Έκθεση με τίτλο «80 χρόνια πριν - Εικόνες και Μνήμες», που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτης Ζαγορίου. 

Αφορμή, ήταν η καταστροφή του χωριού από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούλιο του 1943, τα οποία πυρπόλησαν την Ελάτη στο μεγαλύτερο μέρος της, εκτός από έναν μαχαλά και την κεντρική εκκλησία της. Στην κεντρική εκδήλωση, οι επισκέπτες παρακολούθησαν τις ομιλίες και τα ηχητικά ντοκουμέντα και «καθηλώθηκαν» από τις φωτογραφίες και τις εικόνες της Έκθεσης, που για πρώτη φορά είδαν, αναγνωρίζοντας τοπόσημα, χώρους, γκαλντερίμια και χωριανούς μας των περασμένων ετών. Η φωτογραφική έκθεση που αφορά στιγμές από τη ζωή του χωριού μας, πριν την καταστροφή του, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, μέχρι και αύριο, Κυριακή (6 – 9 μ.μ.) και στη συνέχεια  θα  παραμείνει ως μόνιμη έκθεση στην αίθουσα του πολιτιστικού Συλλόγου «Σταύρος Νιάρχος». 

Νέο Δ.Σ.

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος μετά τις αρχαιρεσίες της 17ης  Αυγούστου, εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με την εξής σύνθεση: Ελένη Στεργιοπούλου, Πρόεδρος, Ζωή Παπαϊωαννίδου Γραμματέας, Ελένη Δεματάτη Ταμίας, και μέλη Μαρία Παπαθεμελή και Ρένα Βαζάκα. 

Πιτοσυνάντηση

Τέλος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτης, αποχαιρετώντας το φετινό καλοκαίρι, θα οργανώσει και φέτος το έθιμο της Πιτοσυνάντησης, σήμερα, Σάββατο, ώρα 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, όπου η κάθε νοικοκυρά θα προσφέρει  τη δική της παραδοσιακή πίτα και οι παρευρισκόμενοι χωριανοί, φίλοι και επισκέπτες θα γευτούν τις ζαγορίσιες νοστιμιές.