Η ηρωική θυσία των Σουλιωτών τιμήθηκε στη Μονή Σέλτσου

on .

SELTSO EKDHLOSH 24 8 23

• Τιμήθηκε και φέτος, στη Μονή Σέλτσου Πηγών Άρτας η ηρωική θυσία των Σουλιωτών με θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς, πανηγυρικό λόγο.

Εκεί κατέφυγαν τα Χριστούγεννα του 1803, μετά την πτώση του Σουλίου και τον ιστορικό χορό του Ζαλόγγου Πρέβεζας, περίπου 1150 Σουλιώτες, αγωνιστές και γυναικόπαιδα, με επικεφαλής τον Κίτσο και τον Νότη Μπότσαρη.

Τα τελευταία χρόνια αναστηλώθηκαν τα ερειπωμένα κελιά,  διαμορφώθηκε ο περιβάλλοντας χώρος πρόσβασης, ηλεκτροδοτήθηκε η Μονή, ανακατασκευάστηκε η στέγη  του κυρίως ναού και τσιμεντοστρώθηκε ο δρόμος. 

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση την Τετάρτη παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής της Ν.Δ. Γεώργιος Στύλιος, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μάκης Κιάμος κ.ά. 

Ύστερα από μακρά πολιορκία και ηρωική αντίσταση η μονή κυριεύτηκε από τους Τουρκαλβανούς του Αλή πασά τον Απρίλιο του 1804. Κατά την ηρωική έξοδο των Σουλιωτών ελάχιστοι κατόρθωσαν να διασωθούν, μόνο 40 μαχητές, ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρα του Κίτσο Μπότσαρη.

Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην υποδουλωθούν στα χέρια των εχθρών, ενώ διακόσια και πλέον γυναικόπαιδα γκρεμίστηκαν στο βάραθρο του Πέτακα, πίσω από τη μονή, για να αποφύγουν τον ατιμασμό και την αιχμαλωσία.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ