Τιμήθηκε η μνήμη της Ελένης Γκατζογιάννη!

on .

GKATZOGIANNH MNHMH

• Παρουσία προσκεκλημένων από τον χώρο της πολιτικής, τελέστηκε χθες στον Λια Φιλιατών, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, επιμνημόσυνη δέηση για την Ελένη Γκατζογιάννη, 75 χρόνια μετά  την εκτέλεσή της, στις 28 Αυγούστου 1948, κατά τον Εμφύλιο.

Στη μνήμη της ο γιος της γνωστός συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης έγραψε το βιβλίο «Ελένη», στο περιεχόμενο του οποίου βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία, όπου διεκτραγωδούνται περιστατικά από  τον Εμφύλιο, με κεντρικό πρόσωπο τη μητέρα του.

Ο κ. Μάξιμος, ο οποίος ιερούργησε νωρίτερα στο ναό του χωριού, τόνισε ότι η Ελένη Γκατζογιάννη υπήρξε γνήσια μητέρα, κατά το πρότυπο της Παναγίας, και έδειξε στοργή και αγάπη στα παιδιά της, φτάνοντας μάλιστα στο υπέρτατο σημείο του μητρικού αισθήματος, που είναι η θυσία για τα τέκνα της. Και το κατόρθωσε. Πέθανε εκείνη και έμειναν ζωντανά τα παιδιά της. 

Υψηλές παρουσίες

Στον Λια βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσιος Σταμενίτης, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, δήμαρχοι και υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού κ.ά..

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον ίδιο τον κ. Γκατζογιάννη στο ανακαινισμένο σπίτι της μητέρας του, που τα χρόνια του Εμφυλίου είχε επιταχθεί από τους αντάρτες και χρησιμοποιούνταν ως έδρα της στρατιωτικής διοίκησής τους, ενώ ακολούθησε γεύμα στον ξενώνα του χωριού, που έχει αναγερθεί με πρωτοβουλία και φροντίδα του γνωστού συγγραφέα. 

Κατά καιρούς έχουν επισκεφτεί τον Λια προσωπικότητες της πρώτης γραμμής, όπως ο Μάικλ Δουκάκης, ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ.ά.. Ο κ. Γκατζογιάννης τα καλοκαίρια φροντίζει να βρίσκεται για λίγες ημέρες στο χωριό των γονέων του, όπου γεννήθηκε και ο ίδιος, ενώ εδώ και χρόνια έχει χτίσει δικό του σπίτι. 

Τραγική περίοδος

Η περίοδος του Εμφυλίου ήταν τραγική για την Ελλάδα με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα, γι' αυτό η κοινή προσπάθεια όλων οφείλει και αξίζει να είναι η καταλαγή των παθών, η σφυρηλάτηση ενότητας και η αποτροπή και αποφυγή εσωτερικής διαμάχης. 

Μέσα σε κλίμα ομοψυχίας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κατάλοιπα του παρελθόντος, ο αγώνας για μια καινούργια Ελλάδα είναι αναγκαιότητα. Ας κάνει ο καθένας μας έκφραση του βίου του και οδηγό του τις αρχές εκείνες, που θα οδηγήσουν σε μια φωτεινή και όχι μίζερη Ελλάδα. 

Η.Μ.