Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο ανταμώνουν στους Καλαρρύτες!

on .

KALARRYTES

• Τριάντα ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ερευνήτριες προερχόμενοι από Πανεπιστήμια όλης της χώρας όπως το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ αλλά και του εξωτερικού όπως το Πρίνστον των ΗΠΑ, θα βρεθούν για τρεις ημέρες, από την ερχόμενη Παρασκευή έως και την Κυριακή, 28 Μαΐου, στους ορεινούς Καλαρρύτες των Τζουμέρκων.

Αφορμή το διεθνές διεπιστημονικό εργαστήριο με την ονομασία «Τοπικά», στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί θα ανταλλάξουν επιστημονικές ματιές και απόψεις και παράλληλα θα συναντηθούν με την τοπική κοινότητα συμμετέχοντας στις ποικίλες δράσεις της διοργάνωσης.

Θεσμός ετών 30!

Τα «Τοπικά» είναι ένας θεσμός που μετράει 30 χρόνια παρουσίας, με 20 διοργανώσεις σε αποκεντρωμένα σημεία ολόκληρης της Ελλάδας. Διοργανώνονται από την επιστημονική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΜΕΑ) και αποτελούν μία πρωτοβουλία διεπιστημονικού διαλόγου και ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα σε Έλληνες επιστήμονες με συναδέλφους τους του εξωτερικού. Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα «ethnos.gr», έχοντας έναν εργαστηριακό χαρακτήρα, η συνάντηση των «Τοπικών» επιδιώκει μια ζωντανή ανταλλαγή και ώσμωση ιδεών, που αφορά ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων από την εκπαίδευση έως τη φιλοσοφία, με έμφαση στις κοινωνικές επιστήμες.

«Άρνηση και Κρίση» είναι το θέμα των φετινών εικοστών «Τοπικών». Στο πλαίσιο της διοργάνωσης οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν διαφορετικές πλευρές –ψυχαναλυτικές, φιλοσοφικές, πολιτικές αλλά και πολιτισμικές– της έννοιας της άρνησης, με αφετηρία κομβικά κείμενα και προβληματικές της διεθνούς βιβλιογραφίας. Με συμμετοχές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών (ΕΚΠΑ), Πρίνστον, Νέας Υόρκης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κρήτης, Παντείου, Λειψίας και Χούμπολτ του Βερολίνου, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες, καθώς και οι ερευνητές και οι ερευνήτριες του φετινού εργαστηρίου θα αναπτύξουν βασικές ιδέες των εργασιών τους, που αφορούν πολύπλευρες εκφάνσεις του «αρνητικού» στην τέχνη, το δίκαιο, τη φιλοσοφία, την κοινωνία, την πολιτική και τα κινήματα, διερευνώντας παράλληλα τις συνδέσεις αυτών των θεμάτων με ιστορικές ή επίκαιρες κρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τριήμερο εργαστήριο θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Καλαρρυτινής Αργυροτεχνίας, το οποίο αναδεικνύει τη λαϊκή τοπική ασημουργική τέχνη, με τους Καλαρρύτες να έχουν αποτελέσει ένα από τα πιο σπουδαία ιστορικά κέντρα αργυροχοΐας στη χώρα ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα. Το τριήμερο θα κλείσει με τους Ethnic Jazz Group των Κωνσταντίνου Λιόντου στο κλαρίνο και Μάριου Τούμπα στο λαούτο, σε μια συναυλία με σύγχρονο τοπικό ηχόχρωμα που θα απλωθεί στα πέτρινα καλντερίμια του χωριού και την απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού.