Οι Μετσοβίτες γιόρτασαν τον πολιούχο τους Αγ. Νικόλαο

on .

MAKOS AGIOS NIKOLAOS

• O Σύλλογος των εν Ιωαννίνοις Μετσοβιτών εόρτασε τη μνήμη του πολιούχου του Μετσόβου Άγιου Νικόλαου στο ναό των Αγίων Αναργύρων με θεία λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας.

Αλλά λατρευτικές εκδηλώσεις, εκτός από τα Γιάννινα, έγιναν και στο Μέτσοβο, με τη συμμετοχή των κατοίκων της κωμόπολης, καθώς και στην Αθήνα από τους απόδημους Μετσοβίτες. 

Ο Νεομάρτυρας Άγιος Νικόλαος εκ Μετσόβου, που αποκαλείται και Βλαχονικόλαος, λόγω της Βλάχικης καταγωγής του, παρότι, εξαπατημένος από τους Τούρκους των Τρικάλων, εξισλαμίσθηκε, γρήγορα πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει το βύθισμα στο πυκνό σκοτάδι και να ζήσει σταθερά ενωμένος με το Θεό. 

Είχε γενναία ψυχή και υπέμεινε με καρτερία την ταλαιπωρία των φρικτών βασανιστηρίων για την πίστη του Χριστού, την οποία διαλαλούσε. Γι' αυτό οι Τούρκοι, τον έκαψαν ζωντανό στην αγορά των Τρικάλων (στις 17 Μαΐου 1617).

Η κάρα του, με βλάβες στους κροτάφους από τη φωτιά, βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο, στις 18 Μαΐου του 1618, κρυμμένη στον τοίχο του σπιτιού ενός κεραμοποιού, που την είχε πάρει, δίνοντας χρήματα στους Τούρκους και ο οποίος στο μεταξύ είχε πεθάνει και η οικία του είχε αγοραστεί.

Ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού τη δώρισε στη Μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων, όπου είχε αδελφό μοναχό, και φυλάσσεται εκεί μέχρι σήμερα. Εκτός από την Κάρα, σώζονται τεμάχια των χεριών του αγίου στη Μονή Ελεούσης Ιωαννίνων και στο ναό του αγίου Νικολάου Σκαμνελίου Ιωαννίνων, καθώς και δόντι του Αγίου στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μετσόβου. Τα λείψανά του, είναι ο θησαυρός, που μας άφησε, τα οποία έχουν αγιαστική χάρη και θαυματουργούν. 

Τα θαύματα

Πολλά θαύματα του νεομάρτυρα αναφέρονται, και παλαιότερα και σύγχρονα. Τα Τρίκαλα, με μόνη την παρουσία της κάρας του σώθηκαν κάποτε από βαρύ θανατικό, που μάστιζε την περιοχή. Το ίδιο συνέβη και στο χωριό Δεσκάτη Γρεβενών, όπως και στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Κυρίως όμως η κάρα του νεομάρτυρα Νικολάου καταδιώκει και εξοντώνει τις ακρίδες στις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και οι καρποί διατηρούνται αβλαβείς. Θαύματα του αγίου στoυς καιρούς μας μας έχουν να κάνουν με ιάσεις ασθενειών, σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες αρρώστων.