Συνεχίζεται το αναστηλωτικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

on .

ANASTHLOSH EKKLHSIAS ALBANIA

• Η Εκκλησία της Αλβανίας διαθέτει έναν πλούτο από θρησκευτικά μνημεία και κειμήλια. Βέβαια, τα περισσότερα, δεν της έχουν αποδοθεί ακόμη, 30 και πλέον χρόνια από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, παρ' όλο, που έχει αναγνωριστεί νομικά η κυριότητά της. 

Σε όσους ναούς της έχουν παραχωρηθεί επιτελεί ένα ουσιαστικό ανακαινιστικό και αναστηλωτικό έργο, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αφού αυτά τα μνημεία δεν καταγράφουν μόνο την ιστορική πορεία της Ορθοδοξίας στην Αλβανία, δεν αποτελούν μόνο μαρτυρία των διωγμών, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα ζωντανό κάλεσμα για μια πνευματική ζωή στο σήμερα, που θα δημιουργήσει ένα ελπιδοφόρο μέλλον. 

Στο πλαίσιο αυτό, με χρήματα της Αρχιεπισκοπής και με την καθοδήγηση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου το στελεχωμένο και άριστο τεχνικό της τμήμα έχει υλοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος από τις εν εξελίξει εργασίας στη Μονή της Παναγίας της Αθαλιώτισσας στο Αθάλι Χειμμάρας. Ειδικότερα αποκαταστάθηκε η διαλυμένη σχεδόν οροφή του καθολικού, η οποία επιστρώθηκε με αδιάβροχο υλικό. Καλύφθηκαν τα κενά και ενισχύθηκε περιμετρικά το κτίσμα, διαμορφώθηκε κατάλληλα το δάπεδο του ναού. 

Παράλληλα το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας συντηρεί τις αγιογραφίες στο ναό του αγίου Γεωργίου στο Βυθκούκι Κορυτσάς, όπως και την εικόνα της Παναγίας από το ναό. 

Στο εργαστήρι αποκατάστασης έργων τέχνης του Μεσαιωνικού Μουσείου Κορυτσάς επιδιορθώθηκαν δύο εικόνες της Παναγίας. 

Η παρέμβαση γίνεται στο τμήμα της αψίδας της Εκκλησίας, καθώς λόγω της φθοράς του χρόνου και κυρίως της υγρασίας οι τοιχογραφίες είχαν υποστεί ζημιές στο σημείο αυτό. 

Τα Ορθόδοξα μνημεία και κειμήλια της Εκκλησίας της Αλβανίας, που σιγά σιγά ξαναβρίσκουν την αίγλη τους, φανερώνουν ότι η πίστη δεν είναι ένα φαινόμενο και επιφαινόμενο, που σβήνει από διάφορες προσωρινές καταστάσεις και στάδια…

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ