«Με ενδιαφέρει πάντα η επικοινωνία μ’ αυτόν που έρχεται να με ακούσει…»

on .

GRAMMENOS SPYROS

• Δεν είναι απλές συναυλίες αυτές που δίνει ο γνωστός Γιαννιώτης performer Σπύρος Γραμμένος αλλά παραστάσεις με σύνθετο χαρακτήρα, καθώς, πλην της μουσικής, περιλαμβάνουν απαγγελίες, αστεία, πειράγματα και άλλες… εκπλήξεις, δημιουργώντας μία ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση με το κοινό. 

Μία τέτοια παράσταση θα δώσει απόψε στον Πολυχώρο Αγορά μαζί με τους Κωνσταντίνο Πουλή και Γιάννη Ταυλά και με αυτή την αφορμή μιλάει στον «Π.Λ.» για το τι τον εμπνέει όταν γράφει τραγούδια, για τις ζωντανές εμφανίσεις, τα σχέδιά του αλλά και το πώς νιώθει κάθε φορά που επιστρέφει στη γενέτειρα. 

H συνέντευξη

• Aπό πού αντλείς την έμπνευσή σου; Γενικά τι σε παρακινεί να γράφεις τραγούδια; 

-Η καθημερινότητα. Για την καθημερινότητα γράφω συνήθως. Άλλο όμως η ανάγκη να γράψεις ένα τραγούδι και άλλο η στιγμή της έμπνευσης να το γράψεις. Δεν νομίζω ότι γνωρίζει κανείς το πώς έρχεται η έμπνευση. Έμπνευση είναι κάθε τι που ζούμε, που ακούμε και που αισθανόμαστε. Παίρνουμε όλα αυτά τα ερεθίσματα καθημερινά και περιμένουμε τη στιγμή που αυτό θα αποτυπωθεί στο χαρτί, θα γίνει ποίημα, τραγούδι, θέατρο, ζωγραφική, χορός…

• Ως ακροατής τι βάζεις να ακούσεις; Τι μουσική επιλέγεις; Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες; 

-Ακούω διάφορα πράγματα. Μπορεί τη μία να ακούσω Μητροπάνο και την άλλη να ακούσω Βέβηλο. Βασικά είναι πάρα πολύ εύκολο να μπείτε και να ακούσετε τις εκπομπές μου στο thepressproject.gr όπου κάθε Τρίτη, παίζω κομμάτια που άκουσα την τελευταία εβδομάδα. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι από αυτούς που λένε ακούω τα πάντα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που ακούει τα πάντα.  

• Πώς προέκυψε να συνδυάζεις στα live σου το μουσικό μέρος με τα αστεία, τα πειράγματα, τις απαγγελίες; Ο κόσμος είναι δεκτικός σ’ αυτό τον ιδιαίτερο συνδυασμό; 

-Με ενδιαφέρει πάντα η επικοινωνία με αυτόν που έχει έρθει να με ακούσει. Αν δεν μιλήσω και δεν φτιάξω μία παρεΐστικη ατμόσφαιρα, νιώθω ότι το live απέτυχε. Ο κόσμος φυσικά και είναι δεκτικός. Έχουν υπάρξει πολλές φορές παραστάσεις στις οποίες είπα απλά τα τραγούδια και δεν μίλησα καθόλου και υπήρξε αντίδραση από τους ανθρώπους που έρχονται και ξέρουν συνήθως τι περιμένουν από μένα.

• Αυτή την περίοδο παρουσιάζετε με τον Κων/νο Πουλή την παράσταση «Έχουμε ρεύμα» που διάβασα ότι είναι διαδραστική. Ο τίτλος να φανταστώ ότι προέρχεται από την επικαιρότητα της ενεργειακής κρίσης; Τι θα δει και τι θα ακούσει το κοινό σας εδώ στα Γιάννενα;

-Δεν θα ήθελα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, θα ήθελα να το αφήσω έκπληξη σε αυτούς που θα ‘ρθουν. Άσε που μπορεί να πω πράγματα που να μη θέλουν να ακούσουν και να χάσουμε πελάτες! Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δουν εμένα τον Κωνσταντίνο Πουλή και τον Γιάννη Ταυλά.

• Πώς νιώθεις όταν παίζεις στη γενέτειρά; Έχουν κάποια ιδιαίτερη αύρα τα Γιάννενα για σένα; 

-Τα Γιάννενα είναι η πόλη όπου έζησα την εφηβεία μου, όπου ζουν οι δικοί μου άνθρωποι και που χαίρομαι πάρα πολύ όταν έρχομαι. Είναι το μέρος που πρωτόπαιξα δικά μου τραγούδια, που έκανα τα πρώτα όνειρα, πήρα τις πρώτες χαρές και τις πρώτες μου απογοητεύσεις. Πάντα νιώθω όμορφα όταν έρχομαι. 

• Tο ντόπιο κοινό έχει κάτι που το ξεχωρίζει από άλλα ή είναι πάνω κάτω ίδια η ιδιοσυγκρασία του; 

-Παλιά κάπως ξεχώριζα το κοινό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πλέον δεν το καταλαβαίνω. Μόνο όταν έρχονται κατά λάθος τίποτα τουρίστες που δεν ξέρουν ελληνικά βλέπω διαφορά. 

• Kάνεις σχέδια για το μουσικό σου μέλλον και, αν ναι, πώς το οραματίζεσαι;

 -Θα βγάλω στο άμεσο μέλλον ένα τραγούδι που έκανα με την Νεφέλη Φασούλη. Και μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, θα κυκλοφορήσω κάποια single. Από το 2024 θα αρχίσω να τρώγομαι για ολοκληρωμένο δίσκο.