Ήρθε και πάλι στο προσκήνιο το άγαλμα της Φρειδερίκης!

on .

KONITSA MNHMEIO PESONTON

• Η τύχη του αγάλματος της αείμνηστης βασίλισσας Φρειδερίκης, που εδώ και αρκετές δεκαετίες φυλάσσεται σε αποθήκη της ακριτικής Κόνιτσας, επανήλθε στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, γεγονός που πιθανώς να συνδέεται και με την πρόσφατη εκδημία του γιου της Κωνσταντίνου Β΄.

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο του ετήσιου μνημοσύνου για τους υπέρ πατρίδος πεσόντες, κατά τις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στην Κόνιτσα από τις 25 Δεκεμβρίου του 1947 ως τις 7 Ιανουαρίου 1948, το οποίο τελέστηκε την Κυριακή από το Παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ). Τη σχετική αναφορά έκανε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο οποίος σε χαιρετισμό του αναρωτήθηκε αν το εν λόγω πολυσυζητημένο άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί ξανά σε δημόσιο χώρο της κωμόπολης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την περίοδο της δικτατορίας το άγαλμα έστεκε στην Πλατεία της Κόνιτσας, οπότε, με εντολή των συνταγματαρχών, απομακρύνθηκε.

Το Μνημόσυνο

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε το Μνημόσυνο για τους πεσόντες του ΄47 – 48 στην Κόνιτσα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ανδρέα. Σ’ αυτό παρέστησαν ο Δήμαρχος Κονίτσης Νικόλαος Εξάρχου, το Τοπικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και αρκετά μέλη της ΕΑΑΣ, ο Ανθυπ/μος ε.α. Σπυρίδων Κίτσιος, Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Χωροφυλακής - Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων Οδυσσέας Κιτσάκης με μέλη του Δ.Σ., ο Διον. Βουλγαρόπουλος από την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – ΠΑΟ Θεσ/νίκης, εκπρόσωπος από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθν. Αντίστασης (Παράρτημα Ιωαννίνων), εκπρόσωποι κομμάτων κ.α..

Η σχετική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Τοπ. Συμβουλίου Ιωαννίνων της ΕΑΑΣ, Συνταγματάρχη ε.α. Δημήτριο Καλησπεράτη, ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά στα πολεμικά γεγονότα των μαχών στην Κόνιτσα, ενώ επισήμανε τις συνέπειες που θα είχε η κατάληψή της από τις δυνάμεις του ΔΣΕ. Στο τέλος, αναφέρθηκε στην απουσία επίσημων από την πολιτεία και περάτωσε την ομιλία του επισημαίνοντας με νόημα ότι «έχουμε συνηθίσει να πορευόμαστε στο δρόμο της αλήθειας μόνοι και θα συνεχίσουμε στο δρόμο αυτό, για όσο αντέχει το σαρκίο μας».

Περί Φρειδερίκης…

Ακολούθησε ένας μικρός επίλογος από τον Μητροπολίτη Ανδρέα, ο οποίος διερωτήθηκε, καταρχήν, αν ήλθε ο καιρός να επανατοποθετηθεί στην Κόνιτσα το άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης, το οποίο είχε αφαιρεθεί κατά τη δικτατορία. Πρόκειται για ζήτημα που επανέρχεται κατά καιρούς στο προσκήνιο προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις.

Επίσης, ο κ. Ανδρέας διερωτήθηκε αν μπορεί να κάνει Μνημόσυνο για όλους τους νεκρούς της εποχής εκείνης (1946-1949), με το άτοπο της ενέργειας αυτής όσον αφορά το «...υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος πεσόντων» και παράλληλα δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τη μειωμένη συμμετοχή των προσκυνητών, αφού πάντα το «ποίμνιο» είναι μικρό αλλά, έκλεισε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ο καιρός γυρίσματα»!

Στη συνέχεια, προσφέρθηκε καφές στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Αγίου Νικολάου, όπου ο Συνταγματάρχης ε.α. Αθανάσιος Λάκκας έκανε μία αναλυτική περιγραφή της διεξαγωγής των επιχειρήσεων στην Κόνιτσα, έχοντας αναρτήσει αναλυτικά Σχεδιαγράμματα Επιχειρήσεων και αρχειακό υλικό που έχει συλλέξει ο ίδιος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Κοιμητηρίου, στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Αγ. Νικολάου, χοροστατούντος του κ. Ανδρέα, όπου τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία από τους παρισταμένους του Εθνικού Ύμνου.