Τα Γιάννενα με λαμπρότητα εορτάζουν τον Πολιούχο Νεομάρτυρα Aγ. Γεώργιο

on .

AGIOS GEORGIOS EIKONA AMAKSA 16 1 23

• Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τα Γιαννενα τιμούν και φέτος τη μνήμη του πολιούχου τους, Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων που κορυφώνονται σήμερα, ανήμερα της εορτής, με τη λιτάνευση των σεπτών λειψάνων του Αγίου, βρίσκεται ο Προσκυνηματικός ομώνυμος Ναός επί της πλατείας Πάργης.

Δέηση στο εικονοστάσι…

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες το πρωί με την Αρχιερατική Λειτουργία στον Σεπτό Οίκο του Αγίου. Ακολούθησε το μεσημέρι η μεταφορά της εικόνας με το πατροπαράδοτο παϊτόνι που έσερνε ένα άλογο, στο εικονοστάσι παραπλευρως της κεντρικής πύλης του Κάστρου. Στο σημείο, δηλαδή, όπου ο Νεομάρτυρας κρεμάστηκε από τους Τούρκους, καθώς έμεινε ως το τέλος πιστός στον Χριστιανισμό. Στο εικονοστάσι τελέστηκε δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου. Παρά το ψιλόβροχο, στη δέηση υπήρχαν ιερείς της Μητρόπολης Ιωαννίνων και αρκετοί πιστοί. Στη συνέχεια η εικόνα μεταφέρθηκε στο Ναό του Αγίου στην Πλατεία Πάργης, όπου τελέστηκαν ο Μικρός Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση και στη συνέχεια ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Σήμερα η λιτανεία 

Οι εκδηλώσεις για τον Πολιούχο των Ιωαννίνων κορυφώνονται, σήμερα Τρίτη. Λόγω της εορτής κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία εντός της πόλης, ενώ δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες κλπ. θα λειτουργήσουν κανονικά. Αναφορικά με τις λατρευτικές εκδηλώσεις, σήμερα στις 7 το πρωί θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό στη Πλατεία Πάργης, ενώ στις 10.30 π.μ. θα ακολουθήσει λιτανεία των Λειψάνων του Αγίου και η εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. 

Σήμερα, στις 5 μ.μ. θα γίνει Ιερά παράκληση στον Σεπτό Οίκο του Αγίου και στις 6 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Αύριο, Τετάρτη στις 7 το πρωί θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις…

Με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην πόλη των Ιωαννίνων, κατά τον αυριανό εορτασμό της μνήμης του Αγίου Αθανασίου θα ισχύσουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στην οδό Μητροπόλεως από τις 7 το πρωί μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων και προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μητροπόλεως από τις 9 έως το πέρας των εκδηλώσεων.