Με τα Θεοφάνεια έπεσε η «αυλαία» των γιορτών!

on .

THEOFANEIA LIMNH 6 1 23

 

• Τη θρυλική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Τοπίο στην ομίχλη» θύμιζε η Παραλίμνιος περιοχή των Ιωαννίνων ανήμερα των Θεοφανείων. Παρόλα αυτά, πλήθος κόσμου, Γιαννιώτες και επισκέπτες, βρέθηκαν το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη για τον αγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Σταυρού στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας. 

Ο Σταυρός έφτασε με πομπή από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων στον Μόλο, την οποία συνόδευε η στρατιωτική μουσική. Επικεφαλής της ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ενώ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, βουλευτές, εκπρόσωποι του Δήμου και φορέων. 

Στα παγωμένα νερά της λίμνης βούτηξαν από καραβάκι που είχε φτάσει στο σημείο αυτό 17 τολμηροί κολυμβητές. Τον Σταυρό έπιασε ο 21χρονος Χρήστος Γκούντας, φοιτητής της Πυροσβεστικής, ο οποίος έπεσε για πρώτη φορά στην Παμβώτιδα. Σε δηλώσεις του ο τυχερός κολυμβητής τόνισε: «Ήταν λίγο κρύο το νερό, αλλά στο αναμενόμενο. Τις προηγούμενες χρονιές δεν είχα την ευκαιρία να βουτήξω για τον Σταυρό, όμως φέτος έτυχε να είμαι εδώ και έπεσα. Ευελπιστώ να είμαστε υγιείς και να το επαναλάβω και τα επόμενα χρόνια».

Στη Βροσίνα

Με θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια στον Δήμο Ζίτσας. Ο αγιασμός των υδάτων με την κατάδυση του Σταυρού έγινε στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του βουλευτή της Ν.Δ. και πρ. υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου κ.α.. Ένας τολμηρός, ο Νίκος Νικολάτος, βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και τον έπιασε.

Όπως δήλωσε ο κ. Αμυράς, «εδώ στη Βροσίνα, με τους δραστήριους κατοίκους της, τιμήσαμε φέτος τα Θεοφάνια και νιώσαμε το αληθινό τους περιεχόμενο. Σε μια Ελλάδα που προχωράει μπροστά, καλούμαστε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Σε Άρτα - Πρέβεζα

- Ένας τολμηρός κολυμβητής βούτηξε και στα νερά του Αράχθου για να πιάσει τον Σταυρό τον οποίο έριξε στον ποταμό ο Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος από το ιστορικό πέτρινο γεφύρι της γειτονικής πόλης. Στην τελετή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου βοηθούντος και του καλού καιρού, οι οποίοι τον χειροκρότησαν θερμά.

- Μέσα σε πέπλο ομίχλης έγινε η κατάδυση του Σταυρού και στο λιμάνι της Πρέβεζας. Ο Σταυρός μεταφέρθηκε με πομπή από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος και ιερείς επιβιβάστηκαν σε σκάφος που τους μετέφερε μπροστά από το Δημαρχείο, απ’ όπου και έριξε τον Σταυρό. Στα κρύα νερά βούτηξαν αρκετοί κολυμβητές για να τον πιάσουν.

Στη Βόρειο Ήπειρο

Τα Θεοφάνεια γιόρτασε και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας. Σε πόλεις και χωριά, έγινε κατάδυση του Σταυρού και πολλοί βούτηξαν να τον πιάσουν. Στα Τίρανα, στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης, τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ευχήθηκε στους πιστούς. Στην Κορυτσά και στο Φίερι έγινε κατάδυση του Σταυρού στα σιντριβάνια των πόλεων, ενώ στο Βεράτι σχηματίστηκε πομπή ιερέων και πιστών, διήλθε από τα γραφικά σημεία της πόλης και έφτασε μέχρι το τοξωτό γεφύρι όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή. Στον Αυλώνα η κατάδυση του Σταυρού έγινε στη θάλασσα, το ίδιο και στους Αγίους Σαράντα, ενώ στο Ελμπασάν καταδύθηκε ο Σταυρός στην πισίνα του πολυχώρου «Ajek».

Εξάλλου, νέοι έπεσαν για το Σταυρό στα κρύα νερά του ποταμού Μπίστρισσα στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, όπου τελέστηκε αγιασμός των υδάτων, ενώ πολλά ήταν και τα άτομα που έπεσαν για το Σταυρό στην παραλία του Κέντρου των Σπηλαίων στη Χειμάρρα. 

Τέλος, στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου ο Μέγας Αγιασμός τελέστηκε σε ειδική μαρμάρινη δεξαμενή στον προαύλιο χώρο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.