Με τα Θεοφάνεια πέφτει η «αυλαία» για το φετινό γιορτινό δωδεκαήμερο!

on .

THEOFANEIA STAYROS AGIASMOS

  • Με τα Θεοφάνεια, που φέτος θα γιορταστούν χωρίς περιορισμούς, πέφτει η «αυλαία» του φετινού εορταστικού δωδεκαημέρου, σε όλη τη διάρκεια του οποίου τόσο τα Γιάννενα όσο και τα ορεινά χωριά του Νομού φιλοξένησαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που ανέδειξαν την περιοχή μας ως έναν από τους κορυφαίους γιορτινούς προορισμούς ολόκληρης της χώρας. 

Η κατάδυση του Σταυρού στην Παμβώτιδα αλλά και σε ποτάμια και λιμάνια σ’ όλη την Ήπειρο θα γίνει με καλές καιρικές συνθήκες, σε γενικές γραμμές και με αρκετά καλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ειδικότερα για τα Γιάννενα, αναμένεται πως αρκετοί τολμηροί θα βουτήξουν στα κρύα νερά της λίμνης για να τον πιάσουν. 

Στα Γιάννενα

Όρθρος και Θεία Λειτουργία θα τελεστούν σήμερα, ώρα 7 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στις 10 π.μ. θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη η πομπή που θα μεταφέρει τον Σταυρό στη λίμνη για την κατάδυση στα νερά της. Ο αγιασμός των υδάτων θα γίνει στην Πλατεία Μαβίλη. Εξάλλου, αύριο, Σάββατο, και ώρα 7.30 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή.

 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με αφορμή τις σημερινές τελετές για τα Θεοφάνεια, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην περιοχή της Μητρόπολης αλλά και στην Πλατεία Μαβίλη. Συγκεκριμένα, με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Ιωαννίνων, από τις 7 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Καραμανλή, στην Πλατεία Μαβίλη και στις οδούς Ευαγγελίδη, Χατζηκώστα, Ανεξαρτησίας και Κρυστάλλη. Από τις 8 π.μ. σήμερα θα τεθεί σε ισχύ και προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στους ίδιους δρόμους καθώς και στην Πλατεία Μαβίλη.

Στο γεφύρι Πλάκας

Αγιασμός των υδάτων θα γίνει την Παρασκευή, ώρα 11 π.μ. και στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας από τον  Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τις Κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου. Ο καθαγιασμός των υδάτων στον ποταμό Άραχθο έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη τελετή που θα γίνει με φόντο το πλήρως αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας, με δεδομένο ότι το 2020 παρέμενε ακόμη ο μεταλλότυπος. Τα επόμενα δύο χρόνια η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών.

 Σε Βροσίνα - Σκλίβανη

- Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροσίνας θα γίνει σήμερα, Παρασκευή και θα ακολουθήσει τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού για τον αγιασμό των υδάτων στο γεφύρι της Βροσίνας, στον Ζαλοογγίτικο ποταμό. Μετά το τέλος της τελετής θα ακολουθήσει εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας. 

-Τα Θεοφάνεια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης ενώ η εκκλησιαστική επιτροπή θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια σήμερα και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. 

-Στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα τελεστεί ώρα 10 π.μ. η Θεία Λειτουργία του Μέγα Αγιασμού για την πόλη της Ηγουμενίτσας. Μετά το πέρας του Αγιασμού θα γίνει η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας. 

- Στην Πρέβεζα, μετά τη σημερινή λειτουργία στον Ναό του Άγιου Χαραλάμπους, περίπου στις 11 π.μ., ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος θα επιβιβαστεί σε σκάφος ώστε να τελέσει τον Αγιασμό των υδάτων, μπροστά από την εξέδρα στο ύψος του Δημαρχείου.

- Όσον αφορά στην πόλη της Άρτας, η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα τελεστούν στον Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ποταμό Άραχθο από τον χώρο του Ιστορικού Γεφυριού της Άρτας.

- Τέλος, σήμερα, Παρασκευή, ώρα 11 π.μ. θα τελεστεί αγιασμός των υδάτων και στη γέφυρα Κοράκου στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη της Άρτας. Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε σημειολογικά καθώς αποτελεί το σύνορο δύο Νομών και δύο Περιφερειών, Ηπείρου και Θεσσαλίας.