«Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» του καθηγητή Γ. Παξινού

on .

O AMAZONIOS MESA MAS PAROYSIASH

  To βιβλίο του βραβευμένου νευροεπιστήμονα Γιώργου Παξινού με τίτλο «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής». Η συγγραφή αυτής της πολυεπίπεδης ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μιας εικοσαετίας. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μυθοπλασίας του Γιώργου Παξινού, ενός λαμπρού Έλληνα της διασποράς, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η Επιστήμη, η Ιστορία και η Φιλοσοφία υπηρετούν το ουμανιστικό ιδεώδες.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σε διάφορα  σημεία του πλανήτη, όπου οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους. Παράλληλα, εμβαθύνει σε ένα ευρύ φάσμα ιδεών: τα αληθινά κίνητρα πίσω από την επιστημονική έρευνα, η φύση έναντι της ανατροφής, ο μύθος της ελευθερίας της βούλησης, η υπαρξιακή απειλή της απληστίας των εταιρειών, οι ηθικές διαστάσεις της πνευματικής αλαζονείας. Ο συγγραφέας, ως ευαισθητοποιημένος επιστήμονας και γνήσιος ακτιβιστής, προσπαθεί να αφυπνίσει σχετικά με μια σειρά σημαντικών θεμάτων: κλιματική αλλαγή, πολιτική μυωπία, βιοηθική, τα όρια της επιστήμης, η ουσία της γονεϊκότητας και η αντίληψη του ανθρώπου για το Θεό.

Ποιος είναι

Ο Γιώργος Παξινός κατάγεται από την Ιθάκη. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Berkeley, McGill και Yale και ήταν επισκέπτης επιστήμονας στο Cambridge, στην Οξφόρδη, στο Stanford και στο UCLA. Είναι καθηγητής Ιατρικών Επιστημών της Neuroscience Research Australia και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.                                                              

Έχει εντοπίσει και ονομάσει περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου από οποιονδήποτε στην ιστορία (94 πυρήνες) και δημοσίευσε 58 βιβλία, το πρώτο του, The Rat Brain in Stereotaxic Coordinates, είναι η δημοσίευση με τις περισσότερες αναφορές στη νευροεπιστήμη και, για δεκαετίες, το τρίτο βιβλίο με τις περισσότερες αναφορές όλων των επιστημών όλων των εποχών. Είναι επίτιμος διδάκτωρ στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Ιωαννίνων και Ιονίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.