Της… διέλυσαν το σπίτι ψάχνοντας για τον θησαυρό του Αλή Πασά!

on .

THISAYROS ALH PASA

• Τον γύρο της Ελλάδας κάνει μέσω δημοσιευμάτων η απίστευτη περιπέτειας μίας 74χρονης γυναίκας, η οποία είδε το σπίτι της σε κοντινό χωριό των Ιωαννίνων να φτάνει στην κατάρρευση εξαιτίας ερευνών σε διπλανό οίκημα για τον εντοπισμό του… θησαυρού του Αλή Πασά!

Μάλιστα, η ηλικιωμένη βρέθηκε και στα δικαστήρια κατηγορούμενη από την πολεοδομική νομοθεσία, διότι δεν προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του έτοιμου να πέσει πλέον σπιτιού της, όμως μετά από αρκετά χρόνια δικαιώθηκε.

Το χρονικό

Την απίστευτη περιπέτεια της γυναίκας περιγράφει στο «ethnos.gr» η δικηγόρος της Αμαλία Τάσση, τονίζοντας πως εκείνη μπορεί να βρήκε τελικά το δίκιο της στα δικαστήρια, έστω και σε δεύτερο βαθμό, ωστόσο, στην πράξη δεν πρόκειται ποτέ να αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη το ακίνητό της, διότι αυτοί που την προκάλεσαν, δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος. 

Σύμφωνα με την κα Τάσση, τα δύο πολύ παλιά σπίτια στο χωριό, αυτό της 74χρονης και εκείνο των… κυνηγών του θησαυρού του Αλή Πασά, χωρίζονται με μία μεσοτοιχία. Από το 2015 οι ιδιοκτήτες του όμορου με αυτό της 74χρονης σπιτιού άρχισαν να σκάβουν στην αυλή, όπου άνοιξαν μία οπή βάθους εννέα μέτρων και στη συνέχεια έκαναν κάτι αντίστοιχο και εντός του ακινήτου τους. Η αιτιολογία που έφεραν, ήταν ότι ήθελαν να ανοίξουν ένα υπόγειο πηγάδι.

Αυτές, όμως, οι ανασκαφικές εργασίες προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο πολύ παλιό δικό τους οίκημα αλλά και στο επίσης πολύ παλιό σπίτι της 74χρονης, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν και τα δύο ετοιμόρροπα από την Πολεοδομία.

Βρέθηκε… κατηγορούμενη!

«Στο σημείο αυτό η εντολέας μου, χωρίς να φταίει σε τίποτα απολύτως, ενεπλάκη με το ποινικό. Η Πολεοδομία έκρινε ότι το σπίτι της, εξαιτίας των εργασιών των γειτόνων της, κατέστη ετοιμόρροπο και επικίνδυνο κι έτσι η εντολέας μου βρέθηκε κατηγορούμενη, επειδή δεν προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασής του. Όμως, αυτές οι εργασίες κοστίζουν περίπου 60.000 - 70.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών», αναφέρει η δικηγόρος.

Αν και ήταν πολύ καθαρό ότι η γυναίκα δεν έφταιγε σε κάτι, που το σπίτι της κατέστη ξαφνικά ετοιμόρροπο και επικίνδυνο, πρωτόδικα (πήγε στη δίκη χωρίς δικηγόρο) καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή! Ωστόσο, στο Εφετείο, το οποίο έγινε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, πήγε με συνήγορο υπεράσπισης την κ. Τάσση και εκεί αθωώθηκε, μετά από μία διαδικασία που κράτησε αρκετό διάστημα. Να σημειωθεί ότι η 74χρονη μένει μόνιμα στα Γιάννενα και το σπίτι στο χωριό ήταν η δεύτερη κατοικία της και πήγαινε σ’ αυτό σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.

Ο θησαυρός…

Αν και οι ιδιοκτήτες του γειτονικού με αυτό της 74χρονης σπιτιού υποστήριξαν ότι έσκαβαν για να ανοίξουν ένα υπόγειο πηγάδι, μάρτυρες και στους δύο βαθμούς της Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για θησαυρό του Αλή Πασά, ο οποίος θρυλείται ότι είναι θαμμένος στο χωριό και για το λόγο αυτό έγιναν οι ανασκαφικές εργασίες.

«Από μάρτυρες και στα δύο δικαστήρια ακούστηκε το ότι θρυλείται ότι μετά το τέλος της ηγεμονίας του Αλή Πασά στην περιοχή, κατασχέθηκε η ακίνητη περιουσία του. Ωστόσο, την κινητή του περιουσία, χρήματα και χρυσαφικά, επιχείρησε να την εκδιώξει, για να τη σώσει. Ο θρύλος λέει ότι τα τρία μουλάρια με αυτήν τη περιουσία έχασαν το δρόμο τους και κατέληξαν σε άγνωστο προορισμό. Είναι άγνωστο, για ποιο λόγο οι γείτονες της εντολέας μου πίστευαν ότι στο σπίτι τους βρίσκεται ο θησαυρός του Αλή Πασά και έσκαβαν για να τον βρουν», λέει η κα Τάσση.