Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ: Ο επαναπατρισμός των πολιτιστικών αγαθών είναι θέμα εθνικό!

on .

MENDONH MAKSIMOS EIKONES 7 11 22

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, τελέστηκαν το Σάββατο, στο Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων τα εγκαίνια της έκθεσης «Από την αρπαγή στην επιστροφή. Χαιρόμαστε με τον επαναπατρισμό των εικόνων». 

Στην έκθεση που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, παρουσιάζονται μαζί με πλούσιο εποπτικό υλικό 24 εικόνες και δυο ζεύγη βημοθύρων που είχαν κλαπεί από Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και εντοπίστηκαν. Μετά το πέρας των χαιρετισμών και των ομιλιών, που ανέδειξαν το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και τους τρόπους αντιμετώπισής του, έγινε περιήγηση στους χώρους της έκθεσης, αλλά και στους χώρους της μόνιμης συλλογής, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους κέρασμα στην αυλή του Κέντρου.

Πληγωμένη η Ήπειρος…

Η Ήπειρος εδώ και δεκαετίες έχει δοκιμαστεί από κυκλώματα αρχαιοκαπήλων, τα οποία έδρασαν με ιδιαίτερη ένταση την δεκαετία 2000-2010, όταν λεηλατήθηκαν δεκάδες μοναστήρια και εκκλησίες, ειδικά στο Ζαγόρι. Στο Κέντρο εκτίθενται εικόνες και άλλα θρησκευτικά κειμήλια (βημόθυρα, ευαγγέλια κ.α.) που εντοπίστηκαν σε γκαλερί του εξωτερικού, ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονται από την Ήπειρο και μετά από έναν συνεχή αγώνα και επίπονες διαδικασίες, κατάφεραν να επαναπατριστούν. Όσο για τις εικόνες προέρχονται από το Βισοκό, το Μακρίνο, το Ηλιοχώρι, το Κουκούλι, αλλά και από τα Δερβίζιανα. 

«Δεν περισσεύει κανείς»…

Κατά την ομιλία της, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε πώς δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας και στον αγώνα του επαναπατρισμού. «Η παράνομη διακίνηση και εμπορία των πολιτιστικών αγαθών είναι μέρος μιας ευρύτερης εγκληματικής δραστηριότητας, η οποία είναι ιδιαίτερα σύνθετη και καλά δικτυωμένη διεθνώς. Μαζί με το εμπόριο όπλων και το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, μέσα από τα κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, είναι τα πλέον κερδοφόρα ανά τον κόσμο», ανέφερε η κ. Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πολυδιάστατη και δυναμική πολιτική για την αποτελεσματική προστασία αυτής της κληρονομιάς».

Η Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία και συνέργεια που έχει αναπτυχθεί στην Ήπειρο για τον εντοπισμό και επιστροφή των εικόνων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε όλοι μαζί, στην προσπάθεια ανάκτησης των πολιτιστικών αγαθών, των εικόνων, που εκλάπησαν χρόνια πριν από τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της περιοχής». 

Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «Ο επαναπατρισμός των πολιτιστικών αγαθών είναι ένα θέμα εθνικό που μας αφορά όλους. Κάθε αρχαιότητα, κάθε εικόνα, κάθε πολιτιστικό αγαθό της χώρας, είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Και οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στον επαναπατρισμό τους».

* * *

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, παραβρέθηκαν και απηύθηναν χαιρετισμό, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ μίλησαν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ Βάσω Παπαγεωργίου και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Παρέστησαν οι βουλευτές Ιωαννίνων, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία Κεφάλα, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Στρατού, Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

• Η έκθεση και το Κέντρο Προστασίας και Προβολής Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων θα παραμένουν ανοιχτά Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο από 11 π.μ. έως 2 μ.μ.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ