Σάρκα και οστά παίρνει το όραμα του Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι

on .

PARKO ISTORIAS KALPAKI 7 11 22

• Στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων βρίσκονται οι μελέτες για τη δημιουργία στο ιστορικό Καλπάκι ενός Πάρκου Ιστορίας που θα αναδεικνύει το Έπος του ’40 και θα τιμά τους πεσόντες ήρωες. Πρόκειται για όραμα πολλών ετών που φτάνει πλέον στην υλοποίηση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για το Καλπάκι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. 

Αφιέρωμα στο Πάρκο Ιστορίας που ετοιμάζει ο Δήμος Πωγωνίου παρουσιάζεται στο 51ο  Τεύχος του Περιοδικού της Βουλής «Επί του... περιστυλίου!». Το τεύχος επικεντρώνεται στους πρωτομάστορες του έπους του '40 και γίνεται εκτενής αναφορά στο Πάρκο το οποίο περιλαμβάνει το Μνημείο Πεσόντων, το Νέο Πολεμικό Μουσείο και την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών Θέσεων Μαχών Έπους 1940. 

O Δήμαρχος Πωγωνίου

Με αφορμή το αφιέρωμα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε δηλώσεις του τονίζει πως «μέσω του Πάρκου η περιοχή του Καλπακίου θα αποκτήσει το ρόλο που της ανήκει στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου του 1940. Πάγιο αίτημα του Δήμου είναι να γίνεται στο Καλπάκι ο επίσημος εορτασμός καθώς σε αυτά εδώ τα χώματα έγιναν οι κρίσιμες μάχες. Το χρωστάμε σε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία».

Ο κ. Καψάλης υπενθυμίζει πως το Πάρκο Ιστορίας αποτελεί όραμα για το Δήμο Πωγωνίου και δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τη Βουλή των Ελλήνων και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Κων/νο Τασούλα για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Μνημείου Πεσόντων με το ποσό των 640.000 ευρώ.

Τι θα περιλαμβάνει

Με την ευκαιρία, ο Δήμος Πωγωνίου υπενθυμίζει τις υποδομές που θα περιλαμβάνει το Πάρκο Ιστορίας. Καταρχήν είναι το νέο Πολεμικό Μουσείο. Αυτό Θα συνορεύει με το υπάρχον Μουσείο και χωροθετείται σε έκταση του Δήμου Πωγωνίου, εμβαδού 4.277 τ.μ. Το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 507 τ.μ., θα περιλαμβάνει ισόγειο και υπόγειο. Στο ισόγειο θα βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος, συνεδριακός χώρος – αίθουσα προβολών και εκδηλώσεων 80 θέσεων και βοηθητικοί χώροι (εντευκτήριο, πωλητήριο κ.λπ.).

Επίσης εντός του Πάρκου θα είναι το Μνημείο Πεσόντων, το οποίο θα κατασκευαστεί στη θέση «Βουρλιάσος», με την οικονομική συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων και είναι προς δημοπράτηση. Θα αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης όπου θα αναγράφονται των ονόματα των 13.976 ηρώων πεσόντων μαχητών, τον χώρο εκδηλώσεων με το μνημείο κατάθεσης στεφάνων, ένα εκκλησάκι και τους βοηθητικούς χώρους.

Το σχέδιο του Δήμου Πωγωνίου περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη και ανάπλαση Ιστορικών Θέσεων Μαχών του Έπους του 1940: Μέσω της ανάδειξής τους θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για ιστορική ενημέρωση και περιβαλλοντική εκπαίδευση ενώ οι πρώτες παρεμβάσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερη ιστορική, πολιτιστική, πολιτισμική και αναπτυξιακή αξία και η ανάδειξη των ιστορικών σημείων θα συμβάλει στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την ιστορική ενημέρωση των επισκεπτών καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού».