Η χειροτεχνική παράδοση της Ηπείρου στο επίκεντρο του Υπουργείου Πολιτισμού

on .

KSYLOYRGEIO METSOBO

Στη χειροτεχνική παράδοση της Ηπείρου, η οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει ξανά μοχλός ανάπτυξης στην Ήπειρο, εστίασε η πρόσφατη επίσκεψη σε Γιάννενα, Μέτσοβο και Μονοδένδρι του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ο κλάδος της χειροτεχνίας, απαξιωμένος για χρόνια από την Πολιτεία, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσω προγράμματος αναβίωσης και ανασύστασής του που πορωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η ξυλογλυπτική ήταν το κυρίως αντικείμενο των συναντήσεων στο Μέτσοβο. Ο Ν. Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε το ξυλουργείο του Ιδρύματος Τοσίτσα μαζί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Τάσο Αβέρωφ, ορισμένα από τα εναπομείναντα εργαστήρια ξυλουργικής, αλλά και τον Δήμαρχο Μετσόβου, Κ. Τζαφέα, ο οποίος τον ενημέρωσε και για την πρόθεση του Δήμου να υποβάλει πρόταση στο ΥΠΠΟΑ για την πιστοποίηση του Δημοτικού Λαογραφικού Μουσείου. Στόχος των συζητήσεων ήταν η δημιουργία Σχολής ξύλου και ξυλογλυπτικής στο Μέτσοβο, στο πλαίσιο του προγράμματος χειροτεχνίας που ήδη σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε επίσης στο Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, στο οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, καθώς και στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 700 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, με την οποία ο Υφυπουργός συζήτησε τις δυνατότητες εξέλιξης της Πινακοθήκης.

Στα Γιάννενα

Συναντήσεις στα Γιάννενα είχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, αλλά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, ο οποίος μάλιστα έθεσε το ζήτημα περαιτέρω ανάπτυξης του προγράμματος χειροτεχνίας του ΥΠΠΟΑ, ώστε να περιλαμβάνει και άλλα χειροτεχνικά επαγγέλματα της Ηπείρου, όπως οι ασημουργοί και οι πετράδες.

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης επισκέφθηκε και το Μέκκειο Ίδρυμα στα Γιάννενα, που σκοπό έχει τη διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών χειροτεχνιών, όπως το κέντημα, η πλέξη και η υφαντική, καθώς και σύγχρονων πρακτικών, όπως η ραπτική.  

Στο Μονοδένδρι

Η περιοδεία του Υφυπουργού στην Ήπειρο ολοκληρώθηκε στο Μονοδένδρι, με την επίσκεψη στη Ριζάρειο Χειροτεχνική Σχολή, το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων και το πωλητήριο της Σχολής. 

Ο Υφυπουργός συναντήθηκε με σπουδάστριες και διδάσκουσες στη Σχολή, καθώς και με τη Διευθύντρια της Σχολής, Ιφιγένεια Γέπη και με τα μέλη του Δ.Σ. του Ριζαρείου Ιδρύματος, Δημήτριο Αναγνωστόπουλο και Χρήστο Μασσαλά. Αντικείμενο της συνάντησης με την διοίκηση ήταν η σύμπραξη του Ιδρύματος στο πλαίσιο του προγράμματος χειροτεχνίας του ΥΠΠΟΑ, η ανάδειξη του μοναδικού έργου που επιτελεί στην υφαντική, καθώς και οι επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται για τους αποφοίτους της Σχολής…