Στο θεατρικό σανίδι η ζωή και η δράση του Κατσαντώνη

on .

katsantonis

 • Τη ζωή και τη δράση του προεπαναστατικού ήρωα Κατσαντώνη στο θεατρικό σανίδι μεταφέρει η Ομάδα Τέχνης «βορείως», για δύο τελευταίες παραστάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, θέλοντας να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που τον έκαναν ξεχωριστό και οδήγησαν τη λαϊκή μούσα να γράψει γι’ αυτόν τα περισσότερα δημοτικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ για ήρωα, ακόμα και για κορυφαία ονόματα της Επανάστασης.

Η εμβληματική παράσταση «Κλέφτης - μια παράσταση για τον Κατσαντώνη» ολοκληρώνει το ταξίδι της  αύριο, Σάββατο και μεθαύριο, Κυριακή στις 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών. Οι δύο αυτές παραστάσεις οργανώνονται με τη στήριξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ο οποίος   έχει χαρακτηρίσει το 2022 ως «Έτος Κατσαντώνη», και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, και χορηγός είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

«Πριν 200 και πάνω χρόνια, την εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του παντοδύναμου Αλή Πασά, σε μια εποχή που οι περισσότεροι είχαν σκύψει το κεφάλι και είχαν προσκυνήσει, σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο των οπλαρχηγών συνωστίζονταν στην αυλή του Αλή, στα βουνά των Τζουμέρκων και των Αγράφων αναπτυσσόταν ο νταϊφάς του Κατσαντώνη. Του Κατσαντώνη που έμελλε να γίνει ο εφιάλτης για τα τούρκικα αποσπάσματα, αλλά επίσης και για τους κοτζαμπάσηδες και τους προσκυνημένους Τουρκορωμιούς.  Ο Κατσαντώνης έζησε και πέθανε αδούλωτος, απροσκύνητος, σαν ένας Κλέφτης που δεν έγινε ποτέ Αρματωλός, και μπήκε στη χορεία εκείνων των παγκόσμιων ηρώων, που δεν εξαργύρωσαν ποτέ την πλούσια πολεμική τους δράση με κανένα οφίτσιο, με κανένα προσωπικό όφελος. Είχε επαφές με κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας και ο Καποδίστριας, ανακηρύχτηκε αρχηγός των Κλεφτών και είχε πλήρη επίγνωση του ρόλου, που μπορούσαν να παίξουν τα κλέφτικα σώματα στον επερχόμενο ξεσηκωμό», ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Γιάννης Σεντελές, ο οποίος έγραψε τα κείμενα και σκηνοθέτησε την παράσταση, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Κατσαντώνη

Εκ μέρους της ομάδας «βορείως» μίλησε και η Γεωργία Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι όσο περισσότεροι παρακολουθήσουν την παράσταση, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος τιμής σε αυτούς τους πραγματικούς προεπαναστατικούς ήρωες. 

Τη χαρά του για το ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου συνδράμει σε αυτή την εξαιρετική παράσταση, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλός της Ιωάννης Βουγιούκας και ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ, από την πλευρά του, ο Βασίλης Τσουκανέλης σημείωσε ότι η Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει κάθε σημαντική αθλητική και πολιτιστική προσπάθεια, αλλά και διαχρονικά παρέχει στήριξη σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το κείμενο  και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Σεντελέ, η μουσική του Κώστα Χαριτάτου, τα σκηνικά της Χριστίνας Κωστέα, το video projecting του Κωστή Εμμανουηλίδη, ο σχεδιασμός φιγούρων του Πάνου Σεντελέ και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Νέτη. Παίζουν οι Γιώργος Ζιώγας, Βαγγέλης Θεοδωρής, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Σδράλλης, Γιάννης Σεντελές, Πάνος Σεντελές, Ρίζος Τραγουδάρας. Κλαρίνο παίζει ο Βασίλης Παπαγεωργίου.

Είσοδος: 8  ευρώ και μειωμένο 5 ευρώ. Πληροφορίες - προπώληση στο τηλέφωνο 6941468358.