Τα ιαματικά λουτρά «όχημα» και για τουριστική ανάπτυξη!

on .

AMARANTOS KTIRIO

• Μετά από πολυετή ουσιαστική αδράνεια, μια νέα αισιόδοξη προοπτική ανοίγεται για τον Ιαματικό τουρισμό, που αποτελεί ένα από τα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου. Τα ιαματικά λουτρά Αμαράντου, Καβασίλων, της Πρέβεζας (αλλά και της Άρτας), μπορούν να προσελκύσουν μελλοντικά και με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αναβάθμισής τους ένα πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών και να περάσουν σε μια νέα περίοδο άνθησης. 

Εκτός όμως του ιαματικού σκέλους, υπάρχει και το τουριστικό καθώς  οι επισκέπτες τους μπορούν να πραγματοποιούν και επισκέψεις σε γειτονικές περιοχές στο ελεύθερο χρόνο τους. Αυτή είναι και η επιδίωξη των Δήμων που στα όριά τους λειτουργούν οι ιαματικές πηγές, οι οποίοι μέσω του Συνδέσμου που έχουν δημιουργήσει (Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος) άρχισαν τη συστηματική προβολή τους, αξιοποιώντας χρηματοδοτικούς πόρους από πρόγραμμα του Interreg Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό έχει δημιουργηθεί ένα βίντεο διάρκειας 12 λεπτών, μέσω του οποίου καλούνται οι πολίτες να ανακαλύψουν τέσσερις από τους σημαντικότερους πόρους που κρύβει η γη της πατρίδας μας. 

Δύο από τους πόρους που προβάλλονται είναι από την Ήπειρο: του Αμαράντου και της Πρέβεζας, ενώ οι άλλοι δύο είναι του Ξινού Νερού και της Αμμουδάρας Άργους Ορεστικού. Η στόχευση του Συνδέσμου και μέσω του διαφημιστικού βίντεο δεν περιορίζεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών, αλλά παρέχονται και πληροφορίες γενικού τουριστικού ενδιαφέροντος στις τέσσερις περιοχές, στους άξονες πολιτισμού, της ιστορίας, της φύσης, των δυνατοτήτων για δραστηριότητες, αλλά και της γαστρονομίας. 

Όσον αφορά δε τις δύο περιοχές της Ηπείρου, αυτές είναι «συμπληρωματικές» και όχι ανταγωνιστικές σε επίπεδο τουρισμού, καθώς η μεν Πρέβεζα προσφέρεται για όσους προτιμούν το θαλάσσιο γενικά περιβάλλον, ο δε Αμάραντος για ορεινές αποδράσεις. Άλλωστε και ο στόχος αυτού καθ΄ εαυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτεί τις δράσεις για τις Ιαματικές Πηγές, επιδιώκει τη δημιουργία τοπικής ταυτότητας και δεξιοτήτων και την ενσωμάτωσή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των υφιστάμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ώστε αυτοί να ενταχθούν σε πακέτα εκδρομικών διαδρομών. 

Για τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου και Καβασίλων προωθούνται από την Περιφέρεια έργα αναβάθμισης των υποδομών τους με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ένα πολύ μεγάλο έργο βελτίωσης του υπάρχοντος οδικού δικτύου προς Αμάραντο, που αποτελούσε κατά την προηγούμενη περίοδο ένα από τα βασικά προβλήματα για όσους ήθελαν να μεταβούν στα ιαματικά λουτρά. Το βέβαιο είναι ότι αν υπάρξει συνεργασία των τοπικών φορέων, αν κινητοποιηθούν έστω οι λίγοι ενεργοί επαγγελματικά κάτοικοι των δύο χωριών, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις ώστε να ανατρέψει τη σημερινή φθίνουσα πορεία και την ερήμωση κατά το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.