Τα Γιάννενα γίνονται ξανά η… πόλη της φωτογραφίας!

on .

PHOTOMETRIA DHMARXEIO 21 9 22

• Σε ρυθμούς… φωτογραφικούς θα κινηθούν τα Γιάννενα τις επόμενες ημέρες καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει η «αυλαία» του φετινού 14ου φωτογραφικού Φεστιβάλ Photometria, ενός σημαντικού καλλιτεχνικού θεσμού για την πόλη μας, η εμβέλεια του οποίου έχει ξεπεράσει πλέον τα ελληνικά σύνορα.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί περισσότερους από 50 καλλιτέχνες, μεμονωμένα έργα και συλλογές των οποίων θα παρουσιαστούν σε 12 εκθεσιακούς χώρους συμπεριλαμβανομένου και του καινούργιου χώρου του Φεστιβάλ, του «Photometria Photography Center».

Έπειτα από δύο χρόνια δύσκολα λόγω της πανδημίας, η ελπίδα είναι το βασικό ζητούμενο για όλους, γι’ αυτό και η Photometria επέλεξε φέτος ως κεντρικό της θέμα το «Looking for the light» - «αναζητώντας το φως». To πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι όπως κάθε χρόνο γεμάτο νέες φωτογραφικές προτάσεις, διαλέξεις και δράσεις για παιδιά. Μετά το πέρας του, επιλεγμένες εκθέσεις θα ταξιδέψουν σε  διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι δωρεάν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του.

Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής

Για το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και τις προσδοκίες από το άνοιγμα του νέου χώρου, που οι υπεύθυνοι ευελπιστούν να αποτελέσει μία «κυψέλη» πολιτισμού και έμπνευσης για νέους ανθρώπους και όχι μόνο της πόλης μίλησε χθες ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Photometria Παναγιώτης Παππάς. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο κ. Παππάς ανέφερε πως «το Φεστιβάλ Photometria είναι αυτά τα 14 χρόνια εδώ στην πόλη και υπάρχει κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται και για τη φωτογραφία και για τον πολιτισμό γενικότερα, όπως φωτογραφικές ομάδες, φωτογράφοι μεμονωμένα, οι οποίοι ταξιδεύουν από άλλες πόλεις της Ελλάδας κάθε χρόνο και από το feedback το οποίο έχουμε και για τη φετινή χρονιά, αυτός ο κόσμος όλο και πληθαίνει, όλο και αυξάνεται. Αυτό βοηθάει και εμάς σαν διοργάνωση στο να βάζουμε μεγαλύτερους στόχους, στο να κάνουμε την πόλη των Ιωαννίνων ακόμα πιο γνωστή στη χώρα μας για τις πολιτιστικές της δράσεις και νομίζω ότι είναι κάτι που μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο».

 «Μπορεί να μεγαλώσει…»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Photometria εξέφρασε την πεποίθηση πως «το Φεστιβάλ μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, υπό τις ιδανικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε, δηλαδή όσο περισσότερο η πόλη αγκαλιάζει το φεστιβάλ, τόσο περισσότερο αυτό θα προσφέρει στη πόλη». Ειδικότερα για το φετινό θέμα του Φεστιβάλ, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «αναζητώντας το φως, θέλουμε να αναζητήσουμε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Οπότε στην ουσία, θεωρούμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που γενικότερα υπάρχουν πολλές δυσμενείς συνθήκες, αλλά παρ’ όλα αυτά, εμείς θέλουμε να κοιτάξουμε το αύριο έτσι με μία πιο αισιόδοξη ματιά».

 Ανοίγει η «αυλαία»

Μεθαύριο, Σάββατο ανοίγει η «αυλαία» του 14ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria με τα εγκαίνια της έκθεσης των 25 επιλεγμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού Photometria Awards 2022 «Looking for the Light», η οποία φέτος θα φιλοξενηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου Ιωαννίνων και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 12 εκθέσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους της πόλης όπως ο Πολυχώρος «Δημ. Χατζής», η Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και σε νέους χώρους, όπως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Αρχοντικό Πυρσινέλλα και το Photometria Photography Center. 

Ο βασικός κορμός των εκθέσεων θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, ωστόσο, πολλές από αυτές, όπως εκείνη της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αργυροτεχνίας, θα διατηρηθούν και τους επόμενους μήνες. Τις εκθέσεις πλαισιώνουν δράσεις, ομιλίες, σεμινάρια, ενώ δύο βράδια πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, θα γίνουν προβολές video art, σαν μία μικρή προφεστιβαλική γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

• Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φετινές εκθέσεις και δράσεις του Photometria festival υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα του: www.photometria.gr.