Δράσεις σε όλη την Ήπειρο με τον πολιτισμό στο επίκεντρο

on .

ARXAIOLOGIKO MOYSEIO IOANNINON

• Η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη του ενεργού ρόλου των πολιτών σε θέματα προστασία του πολιτιστικού μας αποθέματος έναντι της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι ο στόχος των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολ/κής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του εορτασμού οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας και Θεσπρωτίας διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ημερίδες, ξεναγήσεις και εκθέσεις, οι οποίες εκτός από τα κατά τόπους Μουσεία, θα απλωθούν και σε αρχαιολογικούς χώρους με κορυφαίο αυτόν της αρχαίας Δωδώνης. 

 Στην αρχαία Δωδώνη

Δράσεις που απευθύνονται σε επιλεγμένες ομάδες κοινού έχει σχεδιάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022. Πιο συγκεκριμένα, μεθαύριο, Παρασκευή θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης (Ιερά Οικία) εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αρχαίες και σύγχρονες χρήσεις της βελανιδιάς». Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε - ΣΤ Δημοτικού. Περιλαμβάνει παρουσίαση με διαδραστικό τρόπο των ποικίλων χρήσεων της βελανιδιάς στην Ήπειρο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Συνεργαζόμενοι φορείς: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Εργαστήριο Οικολογίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Ελένη Βασιλείου, Βασιλική Γιαννάκη, Έλενα Ζιάβρα, Χριστίνα Κωτσοπούλου σε συνεργασία με την ερευνήτρια Πολιτισμικής Οικολογίας Καλλιόπη Στάρα.

Στο Κάστρο Ιωαννίνων

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει στο Κάστρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων και Φυσικό Περιβάλλον». Οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείο Ιωαννίνων θα περιηγηθούν στον Κάστρο, με στόχο να γνωρίσουν την ιστορία και τα μνημεία του καθώς και το ιδιαίτερο φυσικό του περιβάλλον που αποτελούσε διαχρονικά, πηγή ζωής της καστροπολιτείας. Η περιήγηση θα καταλήξει στο Ιτς Καλέ όπου οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση με συμβολικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Σοφία Κίγκα και Μάτα Κορτζή.

Στο Αρχ/κό Μουσείο

Στο μεταξύ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα φιλοξενηθεί εκθεσιακή δράση με τίτλο «Η Δύναμη των 4». Τα τέσσερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ηπείρου εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες, ενώνουν τις δυνάμεις τους, όπως συνέβη στο παρελθόν με τους Ηπειρώτες, ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, από το ερχόμενο Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων θα φιλοξενηθούν λίθινο ενεπίγραφο βάθρο από την Αμβρακία, τμήμα μαρμάρινης σαρκοφάγου με παράσταση εμπνευσμένη από τα Τρωικά από την περιοχή της Καστροσυκιάς και σύνολο πήλινων σφραγισμάτων από τα Γίτανα Θεσπρωτίας. Η επιλογή των εκθεμάτων καθορίσθηκε από τη διασύνδεσή τους με τη δυναστεία των Αιακιδών και τους Ηπειρώτες γενικότερα.

Έκθεση φωτογραφίας

Τέλος, στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων του Ιτς Καλέ στο Κάστρο θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Κατάχωση και προστασία των αρχαίων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», η οποία οργανώνεται στο πλαίσιο του Photometria International Photography Festival 2022. Περιλαμβάνει φωτογραφίες που προέρχονται από το Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με όψεις από το έργο της διαφύλαξης των αρχαιοτήτων των Συλλογών του στις παραμονές της Κατοχής της Αθήνας, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σημειώνεται πως το Σάββατο 24 και την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο Βυζαντινό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Άρτα και Θεσπρωτία

- Δράσεις για μικρούς και μεγάλους θα λάβουν χώρα μεθαύριο, Παρασκευή και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στο πλαίσιο των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πιο αναλυτικά, θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στα χρόνια που το νερό λεγόταν ύδωρ», απευθυνόμενο σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (09:00-10:30 και 11:00-12:30). Παράλληλα, θα γίνει κοινοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας ενός ενημερωτικού βίντεο με θέμα τον Άραχθο, ενώ θα διεξαχθεί και ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Τα καινοτόμα προγράμματα της ΕΦΑ Άρτας» (19.00). Μέσα από ολιγόλεπτες ανακοινώσεις, θα παρουσιασθούν τα έργα καινοτομίας που υλοποιούνται από την Εφορεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένους στις νέες τεχνολογίες φορείς, με σκοπό να γίνει κατανοητή η συμβολή της τεχνολογίας στην προστασία και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξάλλου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στο βυζαντινό ναό Παναγίας Παρηγορήτισσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

-Δύο εκπαιδευτικές δράσεις, τέλος, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα γίνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Πιο αναλυτικά, αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή θα γίνει εκπαιδευτική δράση με τίρλο «Παιχνίδια Μέσα Στο Χρόνο» για μαθητές Νηπιαγωγείων και Α΄- Γ΄ Τάξεις Δημοτικού. Ώρες διεξαγωγής: 09.00-10.30 / 10.30-12.00. 

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ένα Εύρημα Μια Ιστορία» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Μέσα από το πρόγραμμα συνοδοί και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μικρές ιστορίες που αφηγούνται επιλεγμένες ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και να ανακαλύψουν με έναν ευχάριστο τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Θεσπρωτών: την οργάνωση και τη λειτουργία της Αγοράς στην αρχαιότητα. Ώρες διεξαγωγής: 11.00-13.00. Η δε είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου θα είναι ελεύθερη από τις 08.00 έως και τις 20.00.