«Τις πταίει» και η Ήπειρος είναι ουραγός σε επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων;

on .

DODONH THEATR

 Μπορεί η Ήπειρος να διαθέτει ως περιοχή μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή πολιτιστική κληρονομιά, όμως μέχρι στιγμής η πολύτιμη αυτή «προίκα» δεν έχει καταστεί εφικτό να αξιοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, προσελκύοντας τουρίστες αντίστοιχους με άλλες περιοχές της χώρας!

Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα και τα έσοδα που είχαν μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα οποία εκείνοι της Ηπείρου είναι πολύ χαμηλά στους σχετικούς πίνακες. Κι αυτό παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την πολυσυζητημένη «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να αποδίδει ιδιαίτερους «καρπούς».

 Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη Περιφέρεια, Δήμοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς να δουν πού έχουν κάνει λάθος, να επανακαθορίσουν τους στόχους τους και να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, όχι μόνο εντός, αλλά κι εκτός συνόρων της χώρας. 

Μόνο η Δωδώνη…

Αύξηση της τάξης του 627,1% σε επισκέπτες και αντίστοιχα αύξηση των εσόδων κατά 755,1% παρουσίασαν τον περασμένο Μάιο τα μουσεία όλης της Ελλάδας σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα. Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ροή επισκεπτών ουσιαστικά δεν άλλαξε την εικόνα σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο και μουσείο της Ηπείρου, τα οποία εξακολουθούν να δέχονται συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών. 

Δημοφιλέστερη όλων όσον αφορά στην Ήπειρο παραμένει σταθερά η αρχαία Δωδώνη, η οποία δέχθηκε τον Μάιο συνολικά 9.750 επισκέπτες. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη, αρκεί να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα οι Δελφοί δέχθηκαν 33.275 επισκέπτες, νούμερο πολλαπλάσιο σε σχέση με εκείνο της Δωδώνης, οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας 28.608 επισκέπτες, ο Μυστράς 17.411 και η αρχαία Κόρινθος 22.177 επισκέπτες, ενώ υπάρχουν και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη. Η Κνωσός της Κρήτης είχε το ίδιο διάστημα 84.758 επισκέπτες και η Ακρόπολη της Λίνδου στη Ρόδο 66.559, χωρίς μάλιστα να μιλάμε για την κυρίως θερινή περίοδο. 

Ελάχιστοι επισκέπτες

Όσον αφορά στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απογοητευτικά. Η αρχαία Νικόπολη στην Πρέβεζα κατέγραψε 1.650 επισκέπτες, το Νεκρομαντείο Αχέροντα 3.353 και η αρχαία Κασσώπη 463 επισκέπτες, ενώ στη Θεσπρωτία τα αρχαία Γίτανα μόλις που ξεπέρασαν τους 150 επισκέπτες!

Ακόμα λιγότερος ήταν τον Μάιο ο κόσμος που… μπήκε στον κόπο να επισκεφθεί ένα από τα εξαιρετικά κατά τα άλλα μουσεία της Ηπείρου. Στα Γιάννενα το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο είχαν μαζί τον συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, κάτι λιγότερο από 7.000 επισκέπτες, ενώ στη γειτονική Άρτα το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο ναός της Παρηγορήτισσας μόλις ξεπέρασαν τους 2.100. Το Μουσείο της Νικόπολης είχε 1.470 επισκέπτες, ενώ εκείνο της Ηγουμενίτσας δεν κατάφερε να φτάσει τους 300 μέσα στον Μάιο.