«Ο σταυρός είναι δύναμη Θεού, σοφία Θεού»!

on .

anastasios

• Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάστηκε πανηγυρικά από τη μια έως την άλλη άκρη της Αλβανίας. Στους Ορθόδοξους ναούς συγκεντρώθηκαν αρκετοί πιστοί, που ευλαβούνται τον τίμιο σταυρό, καθώς η δύναμή του κράτησε όρθια την Εκκλησία της γειτονικής χώρας στην δύσκολη περίοδο του αθεϊσμού. 

Μιλώντας στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, όπου ιερούργησε, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, τόνισε ότι «ο σταυρός για τους πιστούς Χριστιανούς θα παραμένει πάντοτε Θεού δύναμη και Θεού σοφία».

Και πρόσθεσε: «Ο Θεός να μας αξιώσει να έχουμε πάντοτε αυτή τη δύναμη και τη σοφία του σταυρού. Αυτή τη δύναμη και τη σοφία της θυσιαζόμενης αγάπης». 

Έστω και αν «για κάποιους είναι ένα σκάνδαλο ή μια βλακεία. Για τους ανθρώπους, που αγαπούν και πιστεύουν την κοσμική δύναμη, ή άλλα είδωλα, όπως το σεξ, την ανηθικότητα, το χρήμα, όλα τα περί του σταυρού φαίνονται σκάνδαλα ή ανούσια. Μας το θύμισε ο Απόστολος, που αναφέρει ότι για τους Ιουδαίους ο σταυρός είναι σκάνδαλο και για τους Έλληνες μωρία. Για πολλούς θρησκευόμενους σκάνδαλο, για πολλούς διανοούμενους ανοησία». 

Επίσης σημείωσε: «Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού συμπυκνώνει το νόημα της χριστιανικής πίστης. Οὕτως γὰρ ἠγάπησεν ὁ θεὸς τὸν κόσμον ὥστε τὸν υἱὸν τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλὰ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Δεν πρόκειται απλά για μια μεγάλη αγάπη. Πρόκειται για μια ασύλληπτη αγάπη. Η αγάπη, που συνδέεται πάντοτε με την ταπείνωση της αγάπης πάνω στο σταυρό».

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι υμνωδοί της Εκκλησίας χρησιμοποιούν πλήθος ονομάτων και χαρακτηρισμών για να αποδώσουν τη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου. Δεν είναι απλά ένα σύμβολο, το ιερότερο των συμβόλων της πίστεως. Ούτε μόνο υπενθυμίζει τη μεγάλη, τη μοναδική θυσία, τη θυσία του Θεανθρώπου για τη σωτηρία μας. 

Είναι το αγιασμένο ξύλο «εν ω ετάθη Χριστός», που δεν συγκινεί απλά, όταν εκτεθεί σε προσκύνηση,  αλλά και στηρίζει και ενδυναμώνει και ενισχύει τους πιστούς στον πνευματικό τους αγώνα.

Είναι «το ζωηφόρον φυτόν», «των βασιλέων το κραταίωμα», «ο ΄φυλαξ πάσης της οικουμένης», «της ευσεβείας το αήττητον τρόπαιον», «το σθένος των δικαίων», «των ασθενούντων ιατρός», «των τυφλών οδηγός», «των πιστών το στήριγμα».

Στις σκληρές ώρες έχει ανάγκη από στήριγμα ο πιστός. Έχει ανάγκη να πιαστεί από κάπου, να κρατηθεί στα πόδια του, να μείνει ο ναυαγός στην επιφάνεια, να μην καταποντιστεί.