Νέοι Γερμανοί ενημερώνονται για τα εγκλήματα των ναζί στο Ζαγόρι

on .

NEOI GERMANOI ZAGORI

• Δεκάδες νέοι από τη Γερμανία βρίσκονται στη Βίτσα στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής φιλίας προκειμένου να ενημερωθούν για τα ναζιστικά εγκλήματα στα μαρτυρικά χωριά του Ζαγορίου.

Την περασμένη Τετάρτη επισκέφθηκαν τα χωριά των Ασπραγγέλων και της Ελάτης, όπου και ενημερώθηκαν για τη ναζιστική θηριωδία και το κάψιμο των δύο χωριών από τη Μεραρχία Εντελβάις, το καλοκαίρι του 1943. Τους υποδέχθηκαν εκεί οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Ασπραγγέλλων και Ελάτης, Χρήστος Ζαμπακόλας και Ελένη Στεργιοπούλου, καθώς επίσης και μέλη των Συλλόγων, ενώ στους φιλοξενούμενους μίλησε ο ιστορικός-ερευνητής Αλέκος Ράπτης για τα εγκλήματα της Μεραρχίας Εντελβαις. Οι νέοι ξεναγήθηκαν στα δύο χωριά και στη μόνιμη Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από πέτρα και ψυχή. Η μνήμη που επιμένει…» καθώς και στην περιοδική έκθεση λαογραφικού υλικού που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, προβλήθηκαν φωτογραφίες από το χωριό της Ελάτης πριν την καταστροφή του 1943.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του μονοπατιού που συνδέει το χωριό των Ασπραγγέλων με τη Μονή της Παναγίας, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς την ίδια μέρα με το κάψιμο των σπιτιών στα δυο χωριά. Η Ελληνογερμανική Ανταλλαγή Νέων οργανώνεται από την «Επέκεινα Χώρα» και τη γερμανική οργάνωση «Respekt für Griechenland» και υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.