ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μισός αιώνας έργου και ανεκτίμητης προσφοράς στα Γιάννενα!

on .

PAPPAS SITOS GEORGIADHS

Μια παλιά και κακή μας συνήθεια είναι, να αποδίδουμε σε σπουδαίους ανθρώπους την αξία τους και ν’ αναγνωρίζουμε, τα μεγάλα τους αναστήματα, σε ήθος, σε ικανότητες, σε  έργα, σε προσφορά στο μερικό ή γενικό σύνολο, ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ!

Προσωπικά, το θεωρώ αυτό και άδικο για εκείνους που έφυγαν έστω με μια νεκρολογία, αλλά και για μάς τους εκ των υστέρων υμνούντας τους, σα μικρόψυχους στο να αναγνωρίσουμε εν ζωή το έργο τους.

Εγώ ανήκοντας σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει και εν ζωή, «να… αποδίδουμε εκάστω κατά τα έργα αυτού» και να αναγνωρίζουμε τις αξίες όσο ζουν αναμεσά μας οι άνθρωποι αυτοί, είχα από καιρό σκεφθεί και είχα δώσει μάλιστα στο μεγάλο και σπουδαίο συμπολίτη μας, το Βουλευτή, Δήμαρχο, Γιατρό, πρόεδρο, πρόεδρο… προέδρων και ών ουκ έστι αριθμός αξιωμάτων, που του έδωσαν οι συμπολίτες στα πολλά παραγωγικά χρόνια της ζωής του, στο φίλο που μου κάνει την τιμή, να συζητά και να κουβεντιάζει μαζί μου,  άπειρα θέματα, παλιά και σύγχρονα και να χαίρομαι το φωτεινότατο μυαλό, την… ελεφάντινη και κρυστάλλινη μνήμη του, τη γνωστή του μεγαλοψυχία και τη σοφή του  κρίση. 

Σ’ αυτόν λοιπόν, τον πολυεκλεγέντα και εξαίρετον άνδρα, τον κύριο ΘΕΟΔΩΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, είχα δώσει πριν πολύ καιρό, μια σειρά ερωτήσεων για να έχω μια συνέντευξη απ’ αυτόν, στον οποίο, πιστεύω, ότι η πόλη μας και οι συμπολίτες, πρέπει να χρωστάμε πολλά. 

Ευτυχώς η Εφημερίδα μας, «Πρωινός Λόγος» δημοσίευσε προ ημερών, πεπραγμένα δύο σπουδαίων επίσης Δημάρχων, του αείμνηστου Σπύρου Κατσαδήμα και του πρόσφατα αποθανόντος, φιλτάτου μου, Χαρίλαου Τόλη, οπότε και βρήκα την αφορμή, να γίνω τόσο φορτική στον κ. Γεωργιάδη, ώστε να μου δώσει πλέον κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά μου τη συνέντευξη δηλαδή, που μου… χρωστούσε. 

 Η συνέντευξη

Ερ.: Πόσα χρόνια αναλώσατε κύριε Γεωργιάδη, στα κοινά; 

-Κυρία Μαλάμη, κατ’ αρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω στις ερωτήσεις σας για την προσφορά μου στα κοινά, από όποια θέση βρέθηκα. Θα προσπαθήσω να περιγράψω αυτά που με ρωτάτε. Γνωρίζω ότι αυτό είναι δύσκολο, γιατί κατά βάσιν θα στηριχθώ στη μνήμη μου και αυτή δεν είναι πάντοτε πιστή και πρόθυμη. Τα χρόνια που ανάλωσα στα κοινά νομίζω ότι ξεπερνούν τα 45.

 Ερ.: Πέστε μας λοιπόν, τι χρωστάει η πόλη μας στο Δήμαρχό της Θόδωρο Γεωργιάδη;

 -Η πόλη μας στο Δήμαρχο Γεωργιάδη δεν χρωστάει τίποτε. Ο Γεωργιάδης χρωστά στην πόλη που τον ανέδειξε, τον τίμησε, και του έδωσε αξιώματα. 

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι:

- Διετέλεσα επί σειρά ετών πρόεδρος αθλητικών σωματείων, Πρόεδρος της Εφορείας του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα»…

- Μεταξύ άλλων διετέλεσα επί σειρά ετών Ταμίας του Δ.Σ. της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και ισόβιο Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου.

- Εξελέγην τρεις φορές Πρόεδρος της ΕΗΜ, δύο φορές πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος, διετέλεσα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δήμαρχος, μετά την παραίτηση του δημάρχου Κώστα Φρόντζου. 

-Εξελέγην τρεις φορές βουλευτής Ιωαννίνων, ενώ διετέλεσα Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΤΑ) της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής, Κοσμήτωρ κ.α. Ακόμη Πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ.α.

Και δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω τη στήριξη των Γιαννιωτών, αλλά και των κατοίκων των περιχώρων στην επαγγελματική μου καριέρα ως Ιατρού - Ακτινολόγου. Πως μπορώ λοιπόν να μην είμαι πάντα χρεώστης στην πόλη μου και τα χωριά της. 

Ερ.: Τι θα συμβουλεύατε τους νέους υποψηφίους των αξιωμάτων αυτών σήμερα, Δήμαρχέ μου; 

-Θα τους συμβούλευα να σκέπτονται πάντα το καλό της πατρίδας μας και της πόλης μας. Να μη θεωρούν το αξίωμα ως επάγγελμα. Να μη σκέπτονται ποτέ τι τους ωφελεί και είναι καλό μόνο για το ατομικό τους συμφέρον και όχι για το συμφέρον της κοινωνίας μας. Να είναι ευπρεπείς και όχι αλαζόνες. Η αλαζονεία της εξουσίας είναι κακός σύμβουλος. Ειδικά αυτοί που θα ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι στελέχη καταρτισμένα για να μπορούν να εργαστούν για μια δυναμική Τοπική Αυτοδιοίκηση που να μπορεί να επιτελέσει έργο… 

Ερ.: Είχατε βρει συμπαραστάτες συμπολίτες στο Δημαρχιακό κυρίως έργο σας και ποιους;

-Συμπαραστάτες συμπολίτες στο έργο μου είχα πολλούς και άξιους, ακόμα και από αντίθετες παρατάξεις, γιατί πάντα προσπαθούσα να είμαι φιλικός προς όλους. Δεν θα αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους. Μπορεί κάποιους να ξεχάσω και αυτό δεν θα το ήθελα. Θα αναφέρω όμως δύο επειδή δεν ανήκαν στο χώρο μας. Τον αείμνηστο Γιάννη Καμπέρη, που μόλις του ζήτησα να κατασκευάσει ένα νέο κτήριο εκεί που ήταν πρώτα τα Δημοτικά Λουτρά, δέχθηκε αμέσως και έκανε ένα πολύ ωραίο κτήριο με σχέδια της Δημοτικής Συμβούλου Αγγελικής Ρούκα, για να γίνει Δημοτική Πινακοθήκη. Το κτήριο κόστισε πολλά εκατομμύρια (δραχμές). Σήμερα στεγάζει τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Διαμόρφωσα πολλούς χώρους και πλατείες. Δεκαεφτά αν θυμάμαι καλά. Μου έμεινε ο χώρος απέναντι από το παλαιό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα». Τηλεφώνησα στο Σάββα το Νικολάτο και του ζήτησα να ολοκληρώσει αυτός το χώρο με έξοδά του. Δέχθηκε με προθυμία.  Ένας μη συμπολίτης μας που μου συμπαραστάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζα ήταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Του οφείλω πολλά.  

Ερ.: Είναι πιστεύω, γνωστό στην πόλη ότι ο αείμνηστος Πρόεδρος Καραμανλής, σας είχε ιδιαίτερη εκτίμηση.  

- Έχω αρκετά δείγματα της εκτίμησής του. Κι αυτό γιατί πιστεύω, ότι, στην πολιτική γενικώς και στην Εθνική εκπροσώπηση ειδικώς, δεν κερδίζουν τις μάχες, όχι των εντυπώσεων, αλλά τους στόχους του κοινού συμφέροντος, παρά μόνον οι ειλικρινείς, σεμνοί και σωστοί…

Ερ.: Διευθύνατε και το πρώτο για την πόλη μας Πνευματικό Ίδρυμα (εκτός του Πανεπιστημίου μας και της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας), την ΕΗΜ. Τι αποκομίσατε από αυτό; Επιτελεί το έργο που ο ιδρυτής της αείμνηστος Κώστας Φρόντζος ονειρεύτηκε;  

-Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, η έπαλξη αυτή που οικοδόμησε με κόπο, πνευματικότητα και όραμα ο Κώστας Φρόντζος, ετίμησαν στη συνέχεια άξιοι πρόεδροι που είναι ταγμένοι στους μεγάλους σκοπούς της Ηπειρωτικής Ιδέας. Μόχθησαν όλοι και αγωνίστηκαν για να διαφυλάξουν ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τον πολιτισμό μας και την παράδοση. Θεωρώ μεγάλη μου τιμή που χρημάτισα τρεις φορές Πρόεδρος και ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση που είδα την Εταιρεία να έχει οικονομική αυτάρκεια. Δεν χρειάζεται πλέον επιχορηγήσεις και δωρεές για να επιβιώσει. Και το πετύχαμε αυτό με πολλή προσπάθεια, αξιοποιώντας τα οικόπεδα που μας είχαν δωρίσει πολλοί ευεργέτες. 

Δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι στην καινούργια πτέρυγα του Λαογραφικού Μουσείου δημιουργήσαμε ένα σπουδαίο Μουσείο με τη βοήθεια λαμπρών Μουσειολόγων. Μια μεγάλη οικονομική επιχορήγηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μας βοήθησε πάρα πολύ να προχωρήσουμε. Το λαογραφικό μας μουσείο είναι πλέον από τα καλύτερα στη χώρα μας… Όλα όσα ανέφερα δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η Εταιρεία μας θα συνεχίσει το πολυσχιδές έργο της «ες αεί». Το εγγυόνται αυτό οι άξιοι Πρόεδροί της. 

Ερ.: Κύριε Γεωργιάδη, υπήρξατε  μια  ηγετική φυσιογνωμία, που εξέπεμπε «φως»…

-Μου λέτε πως είμαι φως. Πως μπορώ να το δεχθώ αυτό; Το μόνο που μπορώ να πω είναι: «θέλω να δίνω φως από τη φλόγα μου κι ας είμαι ένα ταπεινό λυχνάρι» όπως λέει και ο ποιητής. Αλλά θα ρωτήσω κι εγώ: Τι να πω για εσάς; Πάντα θαύμαζα τις ικανότητές σας ως Δημοσιογράφου. Τι πρέπει να πω για τις καταπληκτικές σας ικανότητες ως Δασκάλας; 

Κυριά Μαλάμη διάβασα το καλαίσθητο και πολυτελέστατο βιβλίο σας και εντυπωσιάστηκα. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν άριστοι εκπαιδευτικοί. Αν ήταν όμως όλοι σαν εσάς, πιστέψτε με ότι στην κοινωνία μας θα έβγαιναν περισσότερα παιδιά με αρχές και αγάπη για το συνάνθρωπό τους. 

-Ερ.: Κύριε Γεωργιάδη νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσετε και για τα έργα σας στο Δήμο Ιωαννιτών. 

 -Κυρία Μαλάμη, αν κάτι αντιπαθώ είναι η αυτοπροβολή. Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω, επιγραμματικά, να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το έργο που επιτελέσαμε στο Δήμο μας. 

Ύδρευση

Είναι γνωστό ότι από τη δεκαετία του 1970 η πόλη μας είχε πρόβλημα λειψυδρίας, ιδίως τους θερινούς μήνες. Για το λόγο αυτό η μισή πόλη είχε παροχή το πρωί και η άλλη μισή το απόγευμα. Πρώτο μας μέλημα ήταν να βελτιώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση στο Αντλιοστάσιο της Κρύας. Το πρόβλημα όμως δεν λύθηκε, παρά τις βελτιώσεις που κάναμε σε ορισμένα σημεία. Το εσωτερικό δίκτυο είχε πολλά προβλήματα. Θα έπρεπε ένας μεγάλης διαμέτρου αγωγός (Φ600) να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες νερού από την Κρύα στα Γιάννινα. Μαζέψαμε ό,τι χρήματα μας χρειαζόταν, συγκεκριμένα 85 εκατομμύρια (δραχμές), και ο αγωγός μήκους 8 περίπου χιλιομέτρων κατασκευάστηκε. Το πρόβλημα λύθηκε και εξασφαλίστηκε η υδροδότηση για πληθυσμό πάνω από 150 χιλιάδες κατοίκους!

Αποχέτευση

Το έργο της αποχετεύσεως λυμάτων και όμβριων υδάτων άρχισε το 1977 και σταμάτησε πολύ γρήγορα, γιατί δεν υπήρχαν άλλες πιστώσεις. Με ενέργειές μας πετύχαμε την ένταξη της πόλης μας στις 4 πρώτης προτεραιότητας πόλεις για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Προϋπόθεση της ένταξης ήταν η δημιουργία «Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης- Αποχέτευσης» (ΔΕΥΑΙ) αλλά και αύξηση για 10 χρόνια της τιμής του νερού κατά 80% και 3% επί των εισοδημάτων επί των οικοδομών. Η απόφασή μας συνάντησε πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Όμως δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε, γιατί το έργο αυτό ήταν πολύ σημαντικό και απαραίτητο για την πόλη μας. Οι οικονομικοί όροι ήταν συμφέροντες για το Δήμο μας με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της ΕΟΚ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και κρατικές επιχορηγήσεις 35%. Το έργο άρχισε πολύ γρήγορα, ενώ έγιναν και προκαταρκτικές ενέργειες για ανάθεση της μελέτης του βιολογικού καθαρισμού, που τελικά πραγματοποιήθηκε από τις επόμενες Δημοτικές Αρχές.

Καθαριότητα

Προμηθευτήκαμε 10 σύγχρονα απορριμματοφόρα οχήματα, όπως και ένα μηχανικό σάρωθρο για την καθαριότητα οδών και ρείθρων των πεζοδρομίων. Τοποθετήσαμε και 250 δοχεία απορριμμάτων. Η πόλη των Ιωαννίνων έγινε μια από τις πλέον καθαρές πόλεις!

Ζωγράφειο Κληροδότημα

Η Ελένη, χήρα του Σόλωνος Χρηστάκη Ζωγράφου το γένος Καυτατζόγλου δώρισε με διαθήκη το 1929 τη μεγάλη περιουσία της στα Δημοτικά Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. 

Με προσωπική παρέμβαση στον Υπουργό Υγείας Σπύρο Δοξιάδη προσλήφθηκαν οι εργαζόμενοι στο «Γ. Χατζηκώστα» χωρίς να δώσουμε τίποτε απολύτως. Έτσι η μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα πολύτιμα αντικείμενα του Ζωγραφείου Κληροδοτήματος περιήλθαν στο Δήμο Ιωαννιτών. 

Πνευματικό Κέντρο

Εξασφαλίσαμε οικόπεδο από τον ΕΟΤ με συμβολικό τίμημα, στο χώρο των Στρατώνων κάτω από τα «Λιθαρίτσια» για να κτισθεί εκεί το Πνευματικό Κέντρο με το κληροδότημα «Β. Πυρσινέλλα». Τα σχέδια είχαν αρχίσει από το 1977, ακολούθως σταμάτησαν και δόθηκε εντολή από εμάς να ολοκληρωθούν, πράγμα το οποίο έγινε. Οι μελετητές παρουσίασαν τη μακέτα του έργου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επρόκειτο για ένα καλαίσθητο κτήριο με Ηπειρωτική Αρχιτεκτονική. Τα σχέδια εγκρίθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, πλην όμως το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν μας έδωσε ποτέ ούτε θετική ούτε αρνητική απάντηση! 

Κληροδότημα Κατσάρη

Ο Χρήστος Κατσάρης συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση των Ηπειρωτών Ευεργετών άφησε, εν ζωή, ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του προκειμένου να ανεγερθεί το Πνευματικό Κέντρο στην «Αίγλη». Τον πείσαμε να αλλάξει το σκοπό της δωρεάς και να διαμορφωθεί η παραλίμνια περιοχή. Μας δώρισε επιπλέον και τα 29 γραφεία στην Πλατεία Κάνιγκος. Τον ανακηρύξαμε επίτιμο Δημότη της πόλης, ευεργέτη, δώσαμε σε μια λεωφόρο το όνομά του και του επιδώσαμε το Χρυσό Μετάλλιο. 

Άλλες δραστηριότητες…

-Βελτιώσαμε το οδικό δίκτυο της πόλης μας…

- Ασφαλτοστρώθηκαν οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης, βελτιώθηκε και επεκτάθηκε ο δημοτικός φωτισμός. 

- Ανακαινίσαμε το Δημαρχιακό Μέγαρο, επαναλειτούργησε η Μπάντα και η Χορωδία της Φιλαρμονικής. Πετύχαμε να πάρει άδεια το Δημοτικό Ωδείο και επιτέλους να δίνει πτυχία.

- Δημιουργήσαμε 10 ή 12 παιδικές χαρές…

- Διαμορφώσαμε χώρους όπως στα «Λακκώματα» που έγιναν αγνώριστα, την Πλατεία Πάργης, Κεντρική Πλατεία (στο «Ρολόι»), στις Α’ Εργατικές και Β’ Εργατικές κατοικίες, στη Βρυσούλα, στην παραλίμνια περιοχή κ.α.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούσε πάντα κύρια προτεραιότητα της Δημοτικής μας Αρχής. Καλύψαμε τις δαπάνες, προκειμένου να γίνει σε πολλά σημεία της λίμνης δειγματοληπτική έρευνα για τη συγκέντρωση «βιοχημικού οξυγόνου» (BOD) και «αιωρούμενων στερεών». Διαπιστώθηκε ότι τα νερά της λίμνης ήταν αρκετά καθαρά. Χρηματοδοτήσαμε την αποψίλωση των καλαμιών στη λίμνη, ενώ κάναμε ενέργειες για να μην εγκατασταθούν «οχλούσες βιομηχανίες» στη Βιομηχανική Περιοχή.

Παρά τα τόσα έργα που επιτελέσαμε, και δεν τα ανέφερα όλα, παραδώσαμε το Δήμο χωρίς κανένα χρέος. Ευτύχισα να έχω άξιους και εργατικούς Αντιδημάρχους αλλά και πολύτιμους Δημοτικούς Συμβούλους, τους οποίους ευχαριστώ για την αγάπη που μου έδειξαν και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν…

**

Αυτός ήταν και είναι, ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ο συμπολίτης μας, που υπήρξε πρότυπο  Δημοσίου ανδρός, πρότυπο οικογενειάρχη, με μια εξαίρετη σύζυγο και τρία λαμπρά παιδιά, πρότυπο επιστήμονα, γιατρού ανθρωπιστή, ανθρώπου, με Α κεφαλαίο τον οποίο ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή συνέντευξή του.